7p

A plasztik korban, amikor már az élelmiszerek nagy része is műanyag csomagolásban jut el a fogyasztókhoz, egyre nehezebb kikerülni, hogy szó szerint bekajáljuk az apró, szabad szemmel nem látható plasztikrészecskéket. Mit tehetünk azért, hogy kevesebb mikroműanyag kerüljön a szervezetünkbe? Mutatjuk. 

Egy ideje köztudott, hogy a műanyagokból használatuk során távozó apró plasztikszemcsék már az emberi szervezetben is megtalálhatók. Az öt milliméternél kisebb mikro-, és az azoknál is parányibb, szabad szemmel nem látható nanoműanyagok minden organizmusba beszivárognak és megtelepednek. Ami kutatók szerint hosszú távon védhetetlen egészségügyi következményekkel járhat. 

Szó szerint beeszik magukat a testünkbe

A műanyagokkal való folyamatos érintkezés legnagyobb veszélye – legyen szó élelmiszerről, kozmetikai termékről, ruháról, mindennapi használati tárgyról vagy csak azok csomagolásáról –, hogy a róluk leváló, szabad szemmel nem látható részecskék belégzéssel, a bőrön vagy a nyelőcsövön keresztül képesek gond nélkül bejutni a véráramba, onnan pedig a szövetekbe és a szervekbe. Beleértve az agyat, a szív-és érrendszert és a nemi szerveket. Ahonnan viszont nem távoznak. A CNN témával foglalkozó írásában idézte Leonardo Trasande-t, a NYU School of Medicine gyermekgyógyászati kutatásért felelős alelnökét, aki közel két évtizede tanulmányozza, hogyan hat környezetünkre a műanyagoknak való folytonos kitettség. Mint azt a szakember a lapnak elmondta,

nemcsak a nano- és mikroplasztik okozhat irritációt és gyulladást a szervezetben, hanem a műanyagokból kiváló adalékanyagok is, például a ftalátok, amelyeket gyakran adnak az élelmiszerek csomagolására használt polivinil-kloridhoz, hogy lágyítsa azt.

De ugyanez az adalékanyag található számos testápolási termékben is, amelyek használatával mi magunk juttatjuk testünkbe a káros vegyületet. Trasande arra is felhívta a figyelmet, hogy az egészségügyi szempontból aggályosnak tartott adalékanyagok közé tartoznak az alumíninum dobozokban található biszfenolok is, valamint a természetben rendkívül nehezen lebomló, mesterségesen előállított vegyi anyagokok, például a perfluor- és polifluor tartalmú alkil anyagok (PFAS-ok). Ezek egytől egyig hozzájárulhatnak a belső elválasztású mirigyek működését szabályozó endokrin rendszer megzavarásához, ami káros hatással lehet az olyan alapvető életfunkciókra, mint az anyagcsere, a növekedés vagy a szaporodás. 

A talajba, a vízbe és a levegőbe is csakúgy ömlik a műanyag, illetve az ezekből kioldódó vegyszerek, káros adalékanyagok
A talajba, a vízbe és a levegőbe is csakúgy ömlik a műanyag, illetve az ezekből kioldódó vegyszerek, káros adalékanyagok
Fotó: Depositphotos

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) is megerősítette, hogy bizonyos élelmiszerekbe a csomagolásuk révén apró műanyagszemcsék kerülhetnek, ám álláspontjuk szerint „a jelenlegi tudományos bizonyítékok nem támasztják alá, hogy az ezekben kimutatott nano- és mikroplasztik mennyisége elérné az egészséget veszélyeztető szintet”. 

Mit tehetünk, hogy a minimalizáljuk mikroműanyag-fogyasztásunkat?

Az első és legfontosabb lépés – ahogy arra a CNN által megkérdezett szakértő is felhívta a figyelmet –, hogy lehetőség szerint kerüljük a fém- vagy alumínium dobozos konzervek, előregyártott élelmiszerek, üdítők fogyasztását. Trasande azt is kifejtette, hogy ma már vannak olyan, biszfenolt nem tartalmazó konzervdobozok, amelyeket természetes eredetű gyantával – például oleoresinnel, olajgyantásval – bélelnek, ám ezt az információt rendkívül nehéz kiböngészni a terméken elhelyezett tájékoztatóból. Sokaknak nincs hozzá türelme, mások pedig nincsenek tisztában a biszfenol potenciális egészségkárosító hatásával, ezért nem is igyekeznek lemondani az azt tartalmazó termékekről. A szakember ugyanakkor az is hozzátette, hogy egyelőre nincs tudományos bizonyíték rá, hogy a biszfenol helyettesítésére használt gyanták teljesen biztonságosak –  mindenesetre a BPA-nál (biszfenol-A) eggyel jobb alternatívát jelenthetnek.

A tudatos és egészségünk szempontjából legkifizetődőbb döntés viszont az, ha konzerv helyett igyekszünk inkább üveges vagy friss termékeket fogyasztani. Ugyanez érvényes a műanyag csomagolásban kínált élelmiszerekre és üdítőkre is: ha tehetjük minél kevesebbet vásároljunk ezekből.

Ha nem tudunk lemondani a műanyagról …

A tárolás sokak által kedvelt módja a műanyag dobozos megoldás. Csak beledobjuk az ételt, és már mehet is a hűtőbe, a táskába vagy a fagyasztóba. A műanyag edény vitathatatlanul praktikus, mert könnyű, viszonylag egyszerű a tisztítása, és élettartama is ideális – legalábbis ha abból indulunk ki, hogy addig használjuk, amíg csak tudjuk. Arra viszont a szakemberek szerint oda kell figyelni, hogy ezeket soha ne tegyük ki durva hőhatásnak: sem a mikrózás, sem a magas hőfokon dolgozó mosogatógép nem optimális számukra). Emellett érdemes kerülni az ipari tisztítószerekkel történő suvickolást, mert ezek roncsolják a műanyagok felületét, és apró szemcsék leválásához vezetnek – amelyeket aztán lenyelhetünk. 

Műanyag műanyag hátán
Műanyag műanyag hátán
Fotó: Depositphotos

Az sem mindegy, hogy milyen fajtájú műanyagot használunk: vannak újra felhasználhatóak és kerülendők. A csomagoláson feltüntetett, háromszögben elhelyezett számok jelzik, hogy pontosan milyen típusú plasztikkal van dolgunk. A 3-as például kimondottan kerülendő. Ez a polivinil-klorid, amihez általában ftalátot adnak, hogy lágyabb legyen. A ftalátoknak való kitettséget számos egészségügyi probléma kialakulásával hozzák összefüggésbe a rosszindulatú daganatok kialakulásától kezdve a különféle szív- és érrendszeri problémákon át az asztmáig, az elhízásig vagy a korai halálozásig. De az eldobható poharakban, evőeszközökben és ételhordókban található, 6-os jelzésű polisztirolt tartalmazó műanyag is ebbe a csoportba tartozik potenciális rákkeltő hatása miatt.

Szakemberek szerint, ha ragaszkodunk a műanyaghoz, az a legfontosabb, hogy igyekezzünk biztonságos fajtát választani, és mindig rendeltetésszerűen használjuk, illetve tisztítsuk.

A parányi ellenség támad

Holland kutatók 2022-ben mutatták ki, hogy a mikroműanyagok képesek bejutni a tüdőbe, a vérbe, a placentába, de még az anyatejbe is. Az amsterdami Vrije Universiteit munkatársai a vizsgálatukba bevont egészséges felnőttek több mint nyolcvan százalékának vérmintájában találtak mikroplasztikot. Amint arról a ScienceNews a kutatás vezetőjét idézve beszámolt: ma már több mint 9600 féle mikroműanyag létezik. Kémiai összetételük és potenciális toxicitásuk viszont más és más.

Mennyi mikroműanyag lehet a szervezetünkben?

Pontos adatokat még a kutatók sem tudnak, de jelenleg is számos vizsgálat zajlik, amelyek eredménye egyre nagyobb rálátást biztosít erre a kutatási területre. Egy, a Toxicological Sciences című szaklapban megjelent tanulmány szerzői például a reprodukcióra fókuszálva speciális tömegspektrometria módszerrel azt igyekeztek kimutatni, hogy kutyák és férfiak heréjében hány mikrogrammnyi műanyag lehet. A kutatásba bevont férfiaknál ez a mennyiség 328 mikrogramm, vagyis 0,0003 gramm volt, és a huszonhárom emberi résztvevő szaporítószervében összesen tizenkétféle mikroműanyagot mutattak ki. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!