2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A Magyar Államkincstár május végi adatai szerint a költségvetési szervek által jelentett tartozások összege 2023. május 31-én 93,2 milliárd, ebből a kórházak adóssága 58,9 milliárd forint.

A tartozásállományból 0,1 milliárd forint az állammal szembeni tartozás, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben 58,8 milliárd áll fenn, amelyből 1,1 milliárd államháztartáson belülre irányul.

Mint ismert, a kórházi adósságok az egekben, hiszen már az év első négy hónapjában is extra méretű, 51,6 milliárd forint tartozást halmoztak fel az egészségügyi intézmények, ezért a kórházi beszállítók össze is hívtak egy válságtanácskozást májusban. Ez az összeg kúszott fel májusban 58,9 milliárd forintra.

Rásky László, a kórházi beszállítókat képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint azonban a négy egyetemi klinikával együtt becslések szerint 75 milliárd forint is lehet az intézményekben felhalmozódott adósság – írja a Napi.hu.

Még csak az év közepén járunk, de egekben a kórházak adóssága. Fotó: Depositphotos
Még csak az év közepén járunk, de egekben a kórházak adóssága. Fotó: Depositphotos

A kórházi beszállítók érdekeit képviselő Rásky szerint a lejárt adósság nagyjából egyharmada az energiaszolgáltatók, legalább fele pedig az orvostechnikai beszállítók felé áll fenn.

Egyébként a héten lezajlott IME egészségügyi konferenciáján Takács Péter egészségügyi államtitkár épp Rásky László kérdésére reagálva bejelentette:

„2023 speciális év a magas rezsiárak miatt, ezért a kórházak nyáron a Rezsivédelmi Alapból számíthatnak kompenzációra. Bár ennek nincs még pontos dátuma, de ezzel a kórházi adósságok nagyjából felét-kétharmadát fogja kiegyenlíteni a kormány év közben”.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy kórházak ingatlanüzemeltetését átszervezik, és a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságot (KEF) is bevonják a feladatba, így 2024-ben már nem az Egészségügyi Alap fogja fedezni a kórházi üzemeltetés költségeit, hanem a KEF előirányzata, amire 31 milliárd forintot különítettek el. Ugyanis a kórházak adósságainak vizsgálatánál azt tapasztalták, hogy egyes intézmények tartozásai az épületek rossz műszaki állapota miatt nőnek meg.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!