<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A jövőben 81 járásnak 102 ügyeleti központja lenne. Jelenleg csaknem 300 van.

Az újabb egészségügyi átalakításra készülő kormányzat a háziorvosi ügyeleti rendszert sem hagyná érintetlenül: Budapest kivételével az Országos Mentőszolgálatra (OMSZ) bízná a feladat megszervezését. A tervek szerint a jövőben országosan 81 járásnak lenne 102 ügyeleti központja a mostani csaknem 300 helyett - írja a Népszava a birtokába jutott dokumentum alapján.

Ebből 21 csak gyermek, 21 csak felnőtt ellátóhely, és 60 vegyes, felnőtteket és gyermeket is fogadó lenne.

Alaposan átalakítaná a rendszert a kormány. Fotó: Depositphotos
Alaposan átalakítaná a rendszert a kormány. Fotó: Depositphotos

Megyénként 3-4 úgynevezett Járási Sürgősségi Alapellátási Központ működne. Az új rendben a háziorvos nyolctól délután négyig a rendelőjében dolgozna, négytől este tízig, illetve hétvégén és ünnepnapokon beosztható lenne a járási egészségközpontba ügyelni. Este tíz után, a teljes ügyeleti időben pedig „az Országos Mentőszolgálat diszpécserközpontja osztályozza a feladatokat és jelzi a háziorvos számára a helyszínre vonulási igényt”.

A lap birtokába került koncepció már nem tartja szükségesnek, hogy az ország valamennyi járásában működjön az alapellátási ügyelet.

Eddig 40 ezer lakosra jutott egy orvos, ha a terv megvalósul, úgy a jövőben hétköznaponként 90 ezernek, hétvégén 60 ezernek lenne egy felsőfokú végzettségű ellátója.