3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Újbuda polgármestere is csatlakozott a szakrendelők államosítása ellen tiltakozókhoz. Dr. László Imre, az egykori kórházigazgató határozati javaslatot nyújtott be a képviselőtestület elé, hogy ne támogassák a kerület szakrendelőjének államosítását.

„A szakrendelő elvételének terve az újbudaiak önállóságának megsértése. Aggódom a kerület egészségéért. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) semmilyen információval és garanciával nem élt az államosításról szóló levelében, hogyan biztosítaná az állam az átvétellel a magasabb szintű lakossági szolgáltatást. Vagy hogyan növelné a központosítás a feladatok hatékonyságát, s miként garantálják a foglalkoztatottak jelenlegi jövedelmét és munkafeltételeit” – mondta ma délelőtt az újbudai polgármester az önkormányzat képviselőtestületi ülésén.

Dr. László Imre tiltakozó javaslatot nyújtott be az önkormányzat képviselő testülete elé. Fotó: Facebook
Dr. László Imre tiltakozó javaslatot nyújtott be az önkormányzat képviselő testülete elé. Fotó: Facebook

Dr. László Imre beszédében kifejtette, hogy semmiképpen nem fogja támogatni a szakrendelő államosítását.

A XI. kerületi önkormányzat az Allee szomszédságában álló

  • Szent Kristóf Szakrendelő járóbetegszakellátásának korszerűsítésére az elmúlt 3 évben 2 milliárdot fordított,
  • évente 180 millió forintot biztosít egészségügyi pótlék címen a szakdolgozók megbecsülésére és megtartására,
  • a várólisták csökkentése érdekében több mint 1000 ultrahangot finanszírozott saját forrásból,
  • 2023-ban az állam helyett anyagi támogatást nyújt a felnőtt és gyermek háziorvosoknak és fogorvosi praxisoknak. 

A polgármester az elmúlt napokban többször posztolt is a Facebook-on.

„Bejelentkeztek ezért is” – írja László Imre.

Azaz jogszabály „segítségével” elvennék a Szent Kristóf Szakrendelőt. Véleménye szerint a kormányzati lépés mögött biztos, hogy nem a múlt jó gyakorlatai állnak, hiszen, "ha csak az oktatásra gondolunk, a központosítás utóbbi esetében is autonómia- és forráshiányt, káoszt és alulfinanszírozást eredményezett. Most ezek az orbáni „jó gyakorlatok” kerülnének át az egészségügy területére".

Egy másik posztban példát is hoz arra, szerinte hogyan gondolkodik az Orbán-kormány az egészségügyről, amikor a szakrendelőket központosítani akarja.

Budapestet és Újbudát is közvetlenül érintő probléma, hogy míg az Atlétikai Világbajnokságra épülő stadion költségei csak az elmúlt évben 35 milliárd forinttal emelkedtek, addig a rendezvény támogatásáért cserébe az Egészséges Budapest Program keretében a főváros egészségügyi fejlesztéseire ígért évi 10 milliárd forint elmúlt évre, azaz 2022-re esedékes része a kerületek részére még mindig nem érkezett meg.

„Mindez jól példázza mire számíthatnak a kerületiek, ha a kormány kerületi szinten belép az egészségügybe” – hívja fel a figyelmet a polgármester.

Március 24-ig kell nyilatkozniuk az önkormányzatoknak a szakrendelők államosításával kapcsolatban. Az Országos Kórházi Főigazgatóság egyébként már január óta gyűjti a 136 nem állami tulajdonban lévő járóbeteg ellátó intézmény gazdálkodási és egyéb adatait.

A polgármesterek közül Soproni Tamás, Terézváros ellenzéki polgármestere úgy fogalmazott: "Buta döntés lenne a központosítás", és az újpesti önkormányzat is azt jelezte, hogy a szakrendelőnek az önkormányzatnál kell maradnia.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!