6p

Itt a táplálkozási szakember válasza, mi áll a hőn szeretett legendás komfortétel mögött. Egy biztos: a magyar húslevesnek nincs párja.

Évszázadok óta bevett gyakorlat a világon, hogy egy tál húslevest készítünk a szeretteinknek, amikor betegek (akár másnaposságtól szenvednek), és manapság szinte minden kultúrából egész generációk esküsznek az előnyeire, még ha különbözőképpen készítik is el. 

A tyúkhúsleves, mint terápiás eszköz története időszámításunk szerint 60-ra vezethető vissza, Pedanius Dioscarides-ig, a hadsereg sebészéig, aki Néró római császár alatt szolgált, és akinek ötkötetes orvosi enciklopédiájára a korai gyógyítók több mint egy évezreden keresztül támaszkodtak. De a csirkeleves eredete többezer évvel korábbra, az ókori Kínába nyúlik vissza.

Valójában a megfázás- és influenzaszezonban érdemes feltenni a kérdést: tudományosan alátámasztható-e, hogy gyógyító hatással bír a húsleves? Vagy pusztán placebóként szolgál, amikor maga a fogyasztása is mentálisan jót tesz?

Tényleg hatásos, vagy csak azt hisszük? Fotó: Depositphotos
Tényleg hatásos, vagy csak azt hisszük? Fotó: Depositphotos

Coolby Teeman dietetikusként és táplálkozástudományi professzorként jól ismeri a húsleves vonzerejét: a forróságát, valamint a csirke vagy a tyúk, a zöldségek és a tészta együttes gazdag, zamatos ízét. A leves jellegzetes aromáját az "umami" adja – ez az ízek érzékelésének ötödik kategóriája az édes, a sós, a savanyú és a keserű mellett. Az umamit gyakran úgy is jellemzik, hogy olyan húsos íze van.

Jobb étvágy, jobb emésztés

A felvétésnek tehát van értelme, mert az aminosavak a fehérjék építőkövei, a glutamát aminosav pedig az umami ízű ételekben található meg. De nem minden umami étel hús vagy baromfi, mert akad köztük sajt, gomba, miso és szójaszósz is – írja a szakértő a The Conversation-ban.

A tanulmányok szerint az íz valóban kulcsfontosságú a húsleves gyógyító tulajdonságai között. 

A felső légúti betegségben szenvedők közül sokaknak csappan meg az étvágya, kevesebbet, vagy egyáltalán nem esznek. Ennek az az oka, hogy az akut betegségek gyulladásos reakciót váltanak ki, amely csökkenti az étvágyat. És ha nincs kedve valakinek enni, akkor valószínűtlen, hogy megkapja a szükséges táplálékot, s ez aligha optimális recept az immunrendszer egészségéhez és a betegségekből való felépüléshez.

A bizonyítékok azonban arra utalnak, hogy a tyúkhúsleves umami íze növelheti az étvágyat. Egy tanulmány résztvevői azt mondták, hogy éhesebbnek érezték magukat, miután először megkóstolták.

Más tanulmányok szerint az umami javíthatja a tápanyagok emésztését is. Amint agyunk a nyelvünk ízlelőbimbóin keresztül érzékeli az umamit, szervezetünk beindítja az emésztőrendszerünket, hogy könnyebben felszívja a fehérjét. Ez csökkentheti a gyomor-bélrendszeri tüneteket, amelyeket sokan megtapasztalnak a betegség alatt. Bár a legtöbb ember nem hozza összefüggésbe a felső légúti fertőzéseket a gyomor-bélrendszeri tünetekkel, a gyermekek körében végzett kutatások azt találták, hogy az influenzavírus fokozza a hasi fájdalmat, a hányingert, a hányást és a hasmenést.

Csökkentheti a gyulladást és az orrdugulást

A gyulladás a szervezet sérülésre vagy betegségre adott természetes válasza. Gyulladás akkor fordul elő, amikor a fehérvérsejtek a gyulladt szövetbe vándorolnak, hogy elősegítsék a gyógyulást. Ha ez a gyulladásos folyamat a felső légutakban jelentkezik, olyan megfázásos és influenzás tüneteket okoz, mint például az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, köhögés és megvastagodott nyálkahártya.

Ezzel szemben az alacsonyabb fehérvérsejt-aktivitás az orrjáratokban csökkentheti a gyulladást. 

És érdekes módon a kutatások azt mutatják, hogy a csirkeleves valóban csökkenti a gyulladt szövetekbe jutó fehérvérsejtek számát, mivel közvetlenül gátolja a neutrofilek (egyfajta fehérvérsejtek) képességét, hogy eljuthassanak a gyulladt szövethez.

Kulcsfontosságú összetevők

Ahhoz, hogy valóban megértsük a húsleves nyugtató és gyógyító hatását, fontos figyelembe venni a leves összetevőit. Nem minden húsleves rendelkezik ugyanis tápláló gyógyító tulajdonságokkal. Például az ultrafeldolgozott konzerv-változatok - tésztával vagy anélkül - nem tartalmaznak olyan sok antioxidánst, amennyit a házi készítésűek. Sőt, a legtöbb konzerv-változat szinte teljesen zöldségmentes.

A házi készítésű levesben található tápanyagok azok, amelyek megkülönböztetik azt a silány változatoktól. A csirke vagy tyúk megfelelő fehérjeforrással látja el a szervezetet a fertőzések leküzdéséhez. A zöldségek számos vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak. A lúdgége, eperlevél vagy cérnametélt tészta pedig könnyen emészthető szénhidrátforrást biztosít, amelyet a szervezet energiára és regenerálódásra használ fel.

Ezen túlmenően a húsleves melege is segít a gyógyulásban. A folyadék elfogyasztása és a gőzök belélegzése megemeli az orr- és légutak hőmérsékletét, ami fellazítja a légúti lerakódásokat. A tanulmányok szerint a tyúkhúsleves hatékonyabban oldja fel a nyálkahártyán lévő sűrű váladékot, mint önmagában a forró víz.

A leveshez használt gyógynövények és fűszerek, mint a bors és a fokhagyma, szintén fellazítják a nyálkahártyát. A vizet és elektrolitokat tartalmazó húslevesnek pedig a rehidratációban is szerepe van.

A húsleves egészségre gyakorolt ​​hatásának maximalizálása érdekében tehát mindenképpen házi készítésű a javasolt, amelyet sárga- és fehérrépával, zellerrel, karalábéval, bármilyen plusz friss zöldséggel, friss hagymával és fokhagymával, gyógynövényekkel és fűszerekkel kell elkészíteni, hogy csak néhány hozzávalót említsünk. 

Egy szó, mint száz, a legújabb tudomány bebizonyítja, hogy a tyúkhúsleves – bár nem a megfázás és az influenza egyetlen gyógymódja – de valóban segít a gyógyulásban. Úgy tűnik, a nagymamáknak valóban igazuk volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!