3p

Az ősz Magyarországon ismét meghozta a légúti betegségek számának emelkedését, így sokakban felmerült, hogy újból el kéne kezdeni a maszkviselést.

Lapunk is beszámolt arról, hogy a Budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet honlapján tette közzé arra vonatkozó kérését, hogy a betegek és a látogatók egyaránt viseljenek maszkot az intézmény területén – ezzel az indoklás szerint az őszi vírusok terjedését akarják megakadályozni.

Ezzel a lépéssel a kórház nincs egyedül, például egy budai háziorvosi rendelő is hasonló eljárásra kérte az érkező betegeket. Akkor most indokolt a maszkviselés?

Az Egyesült Államokban a Covid-19 esetek számában a nyár végén, ősz elején kisebb ugrás volt látható, mindez pedig az országban ismét előhozta a párbeszédet arról, hogy szükség van-e a „ruhadarab” visszahozására. A San Francisco-i Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője, Peter Chin-hong arra figyelmeztetett, hogy a maszkok teljese elengedése növeli a vírusfertőzések kockázatát, nemcsak a koronavírus esetében. Véleménye szerint ezért legalább a tömegközlekedési eszközökön és a repülőtereken indokolt a felvételük.

Ezzel az álláspontjával nincs egyedül, sőt, a CNN által megkérdezett Jonathan Reiner kardiológus némi iróniával azt is hozzátette, hogy a tanácsot a 80 éves Joe Biden elnöknek is meg kéne fogadnia, hiszen az Egyesült Államok első embere fokozottan beletartozik a veszélyeztetett, szövődményeket leggyakrabban elszenvedő kategóriába.  

Akkor most megint maszkozni kéne? Fotó: Pixabay
Akkor most megint maszkozni kéne? Fotó: Pixabay

Nemcsak koronavírus ellen

Bár a Gavi elsősorban a vakcinák legszegényebb országokba történő terjesztését tűzte ki a céljául, honlapján néhány pontba szedve indokolta meg, hogy milyen esetben éri meg akkor is felvenni a maszkokat, hogyha egyébként a koronavírus-számok nem feltétlenül indokolják mindezt.

  • Ha rosszul érezzük magunkat: a szervezet kezdésként leszögezi, a koronavírusos beteg mindenképpen viseljen maszkot, akár kötelezik erre, akár nem. Hozzátették, ha azonban ez a diagnózis nem születi meg, vagy kiderül, hogy csupán influenzás megbetegedés, vagy egy megfázás miatt érezzük magunkat rosszul, a maszk felvétele ekkor is jó ötlet, hiszen a legyengült, vagy gyenge immunrendszerű emberek számára ezek a betegségek is súlyos kockázatokat hordozhatnak.
  • Buszon, vonaton, villamoson: a szervezet szerint amellett, hogy ezek a járművek nem rendelkeznek olyan szellőzőrendszerrel, amely kiszűri a kórokozókat, gyakran rendkívül zsúfoltak, és a megbetegedésnek kitett, gyenge, idősebb embereket is szállítanak. A maszkok viselése a közlekedési eszközökön így nemcsak saját magunk, hanem az ő megvédésükre is szolgál.
  • Zsúfolt üzletekben, szupermarketekben: Erin Bromage, a Massachusetts Dartmouth-i Egyetem biológus docense a cigarettafüst analógiáját használta a nyilvános helyek víruskockázatának érzékeltetésére. A szakember feltette a kérdést: „ha valaki dohányozna itt, a cigaretta szaga gyorsan betöltené a levegőt? Ha igen, akkor a vírus is.” Ennek alapján egy hatalmas, magas mennyezetű szupermarketben valószínűleg alacsonyabb a kockázat, viszont egy szűkös, de tömött boltban pillanatok alatt el tud terjedni a megbetegedés.

Összességében az azonban nem kérdés, hogy a maszkviselés, vagy nem viselés egyéni döntés, és egyelőre nem utal semmi arra, hogy a kormányzatnak vagy az egészségügyi hatóságnak olyan tervei lennének, hogy ismét erre vonatkozó mandátumot hozzon. Ha azonban megfázott, influenzás, elkapott egy vírust, vagy megfertőzte a Covid, a száj eltakarása nemcsak saját magunk, hanem mások megvédésében is segíthet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!