3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szerint az egyik inzulinkészítmény valóban hiánycikk lett. Jó hír, hogy jól helyettesíthető mással.

A Fiasp nevű inzulinkészítmények hiánylistára kerültek, mivel a forgalombahozatali engedély jogosultja – eleget téve jogszabályi kötelezettségének – bejelentette, hogy gyártási gondok miatt nem tud belőlük szállítani - áll a ma megjelent közleményben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján.

A nevezett készítmények hatóanyaga insulin aspart, ezzel a hatóanyaggal több más készítmény is rendelkezik centrális engedéllyel, továbbá a forgalombahozatali engedély jogosultjának is létezik másik inzulin aspart készítménye (NovoRapid), amely háromféle kiszerelésben is elérhető, ezekkel tehát a Fiasp helyettesíthető.

Mint írják, fontos tudni, hogy a gyógyszertárak készlete között jelentős eltérés lehet, ezért előfordulhat, hogy egy készítmény, amely nem található meg valamelyik gyógyszertár készletén, egy másik patikában készleten van.

Egyesek nem ismernek határokat. Fotó: Depositphotos
Egyesek nem ismernek határokat. Fotó: Depositphotos

Az elmúlt időben nagy port kavart, hogy a cukorbetegség kezelésére szolgáló készítményeket sokan jelentős fogyásra használják fel. Pedig a teljesen egészségesen használt inzulin tönkre teheti az emésztőrendszert, a szemeket, és más szerveket, a legrosszabb esetben pedig akár rákot is okozhat.

Globális inzulinhiány?

Világszerte hiánycikknek számítanak a cukorbetegség egyes gyógyszerei, miközben a közösségi média felhasználói „csodafogyókúraként” használják. A legfelkapottabb szerek a Saxenda és az Ozempic injekciós gyógyszer. Ez utóbbit a dán Novo Nordisk cég gyártja, amely szabályozza a vércukorszintet és az inzulint. Általában a 2-es típusú cukorbetegségben, vagyis a diabétesz leggyakoribb típusában szenvedő felnőttek számára írják fel. 

A TikTokon az #Ozempic hashtag már több mint 360 millió megtekintésnél jár, és ez a szám egyre növekszik. A Facebookon az Ozempic fogyasztó hatásra szánt felhasználásával foglalkozó csoportoknak több tízezer követőjük van.

A gyógyszer hatóanyaga, a szemaglutid azonban a glukagonszerű peptid-1 (GLP-1) nevű hormont is utánozza, amely az agy azon területeit veszi célba, amelyek szabályozzák az étvágyat és a táplálékot.

Mivel a felhasználók gyorsabban éreznek jóllakottságot, fogyáshoz vezethet a szer használata. Még a Twitter új főnöke, a milliárdos Elon Musk is arról vallott, hogy Ozempicet használt, amely hozzájárult ahhoz, hogy leadott 13 kilogrammot.

Több országban, például Ausztráliában, Franciaországban és Angliában az orvosokat kifejezetten arra kérik, hogy körültekintőbben írják fel az inzulinkészítményeket. 

Magyarországon tavaly székesfehérvári patikákból jelentettek nagymértékű hiányt egyfajta inzulintermékből. Idén januárban pedig szintén ellátási nehézségek miatt alakult ki termékhiány inzulininjekcióból, de nem nevesítették, melyik termékről van szó.

Tatár Csilla műsorvezető januárban fakadt ki közösségi oldalán, hogy a sok fogyókúrázó miatt nem tudta megvenni a rokonának az életmentő inzulint, mert az hiánycikké vált a megnövekedett kereslet miatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!