4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Fideszes képviselők indoklása szerint az egyház beruházási céljainak megvalósítása érdekében van arra szükség, hogy ezúttal budai ingatlanokat adjanak át ingyen. Az egyikben óvoda és iskola működik, a másik pedig egy hatalmas honvédségi terület.

Még márciusban megszavazhatják azt a törvénymódítást, amely újabb értékes állami ingatlanokat ad át ingyen a Magyarországi Református Egyház részére. Az "egyes vagyongazdálkodást érintő törvények módosításáról" címet viselő törvényjavaslatot még február 21-én nyújtotta be Kocsis Máté (Fidesz) és Gulyás Gergely (Fidesz) és ezt a két ingatlant adnák át az egyháznak:

  1. 1125 Budapest, XII. kerület Szilágyi Erzsébet fasor 20. szám,
  2. 1026 Budapest, II. kerület Gábor Áron utca 47. szám.

Az irányítószámokból is látszik, hogy budai ingatlanokról van szó, amiket az indoklás szerint a református egyház felsőoktatási tevékenységének fejlesztése és az ehhez szükséges beruházási célok megvalósításának elősegítése érdekében adnak át ingyen.

A magyar állam el kívánja ismerni az Egyház felsőoktatásért, annak fejlesztéséért tett erőfeszítéseit és elő kívánja segíteni minél hatékonyabb és korszerűbb közösségépítő munkáját, kiemelten az Egyház felsőoktatási tevékenységének infrastrukturális fejlesztését, a felsőoktatási tevékenységet kiszolgáló feltételek színvonalának emelését, és az ehhez elengedhetetlen beruházási, fejlesztési célok megvalósítását

- olvasható az indoklásban.

Megnéztük, hogy konkrétan milyen ingatlanokról van szó. Nos, a Szilágyi Erzsébet fasor 20. egy hatalmas honvédségi terület. Egészen pontosan a Honvédelmi Minisztérium Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatalának volt itt egy őrzött telephelye. Ez a hivatal 2013-ban szűnt meg, jogutódja a HM Védelemgazdasági Hivata lett. Itt működött a Haditechnikai Intézet is, a honvédség korábban sikertelenül próbálta meg eladni a több hektáros területet 1,7 milliárd forintért. Több telekről van szó, amelyből bizonytalan, hogy az egyház pontosan melyeket kapja most meg ingyen az államtól.

A rózsadombi óvoda bejárata. Fotó: Mfor/Vég Márton
A rózsadombi óvoda bejárata. Fotó: Mfor/Vég Márton

A Gábor Áron utca 47. pedig a Szabó Magda Magyar-Angol Általános Iskola és a Rózsabimbó óvoda és bölcsőde épülete.

Intézményünk több évtizede a gyermeknevelés megkerülhetetlen színtere a főváros II. kerületében, a Rózsadombon. Bölcsődénkbe, óvodánkba és magyar-angol kéttannyelvű általános iskolánkba közel 300 gyermek jár, így bölcsődés kortól egészén az általános iskola végéig kísérjük a hozzánk járó gyermekeket

- szól az intézmények bemutatkozása, amelyek alapítványi formában működnek.

Megkerestük az óvodát és az iskolát, hogy mi a véleményük, de nem kaptunk tőlük választ. Ugyanakkor úgy értesültünk, hogy nincs problémájuk azzal, hogy az ingatlanok állami helyett egyházi tulajdonban lesznek. A helyszínen megkérdezett szülök viszont még nem hallottak a dologról.

A párbeszédes Tordai Bence (II. kerületi képviselő) be is nyújtott egy módosító indítványt a törvényjavaslathoz, amivel a rózsadombi terület átadását próbálta volna megakadályozni. Indoklása szerint az ingatlan átadása semmilyen módon nem javítaná az oktatás színvonalát, az állami vagyon átruházását ezért szakmai szempontok nem indokolják. A fideszes többség azonban leszavazta az ellenzéki próbálkozást.

Hogy mit kezd az egyház az új ingatlanokkal, az még kérdéses, de az biztos, hogy hatalmas állami vagyon vándorol át egyházi tulajdonba. A Telex írta meg, hogy Újbudán például közel 9 milliárd forint értékű ingatlanvagyonra adták be tulajdonlási igényüket az egyházak, az önkormányzat pedig vizsgálja, milyen jogi lépéseket tehet annak érdekében, hogy tulajdonjogát megvédje.

Az februárban derült ki a HVG cikke nyomán, hogy a kormány Semjén Zsolt vezetésével újranyitotta az 1991-es kárpótlási törvényt. A 90-es években a kárpótlási folyamat részeként az egyházak visszakérhettek olyan ingatlanokat, amelyeket a kommunista hatalomátvétel után államosítottak. Az egyházaknak most február 28-ig kellett leadniuk, mely épületekre tartanak igényt, így több száz állami és önkormányzati épület kerülhet az egyházakhoz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!