4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Megjelent az 1990 végéig megépült családi házak energiakorszerűsítését célzó Otthonfelújítási Program (OFP) társadalmi egyeztetésre szánt pályázati tervezete.

Az OFP keretében online építőanyag árfigyelő rendszer indul, ami a többi ingatlan felújítási költségét alacsonyan tarthatja. - derül ki az ingatlan.com és a money.hu elemzéséből. Van olyan felújítási elem, amivel egy lépésben és költséghatékonyan is elérhető az ingatlanokban előírt energiahatékonysági javulás, ezzel viszont sietnie kell a pályázóknak.

Az otthonfelújításra készülők már nagyon várják
Az otthonfelújításra készülők már nagyon várják
Fotó: Depositphotos

Közzétették az Otthonfelújítási Program (OFP) részleteiről szóló tervezet társadalmi egyeztetésre szánt verzióját, amely az esetleges módosításokkal léphet majd életbe. Jelentősen bővítheti a pályázók körét, hogy a program keretében az 1990 végéig megépült épült családi házakat lehet korszerűsíteni állami támogatás segítségével. A megjelent tervezet szerint a zártkerti és külterületi ingatlanok tulajdonosai is pályázhatnak és minimális tulajdoni hányadra sincs előírás. A felújítás 6 millió forintos kamatmentes kölcsönből finanszírozható, amiből 2,5-3,5 millió forintot nem kell visszafizetni a feltételek teljesülése esetén. A tervezetben szereplő új elem, hogy a vissza nem térítendő támogatás összege 5 százalékkal tovább növelhető, ha a kötelezően előírt 30 százalék helyett 40 százalékos energiahatékonysági javulást ér el a pályázó.

Olcsóbb felújításokat hozhat az építőanyag árfigyelő

Az otthonfelújítási program pályázati tervezetéből az is kiderül, hogy új árfigyelő kerül bevezetésre, aminek segítségével online és naprakészen lehet nyomonkövetni a felújítási munkálatokhoz szükséges építőanyagok árait. “Minden támogatással érintett építőipari beruházás esetében nagy a félelem, hogy az extra forrásokat a kivitelezők vagy a kereskedők lenyelik. Az online építőanyag árfigyelő viszont olcsóbb lakásfelújításokat hozhat azok számára is, akik nem pályáznak az otthonfelújítási programban. A legolcsóbb építőanyagokat ugyanis néhány kattintással megtalálhatják a tulajdonosok, ami versenyhelyzetet teremt a kereskedők és a kivitelezők számára is.” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az ingatlan.com szakértője azt is hozzátette, hogy az otthonfelújítási program támogatására pályázók számára fontos előírás lehet, hogy a 2024. május 1-én érvényes lakcímkártyával kell igazolniuk, hogy az adott ingatlanban élnek. “Ez azok számára lehet érdekes, akik a nemrég vásároltak olyan ingatlant, amivel részt tudnak venni az otthonfelújítási programban.” - fogalmazott Balogh László. A szakértő azt is hozzátette, hogy a kamatmentes kölcsön futamideje alatt vagy visszafizetése előtt a felújított ingatlant nem lehet értékesíteni.

Mibe kerül egy kazáncsere? És a teljes korszerűsítés?

A programhoz igénybe vehető állami támogatás és kedvezményes hitel feltétele, hogy a korszerűsítés eredményeként 30 százalékkal csökkenjen az adott ingatlan energiafogyasztása. “Amennyiben a felújítandó házban régi, hagyományos gázkazán üzemel, akkor egy kazáncserével már elérhető a programban előírt 30 százalékos megtakarítás” - mondta a netkazan.hu-t működtető Hüperion Kft. tulajdonosa, Kravecz Richárd. Hozzátette: Azért a kazáncserével érdemes kezdeni, mert enélkül hiába lesz leszigetelve a ház, a régi, elavult gázkészülék nem fog hatékonyan működni és az élettartama is csökken. A kazáncsere anyagköltsége egy 50-150 négyzetméteres ház esetében 550 ezer forint körüli lehet, de a kiadások mértéke nagyban függ az ingatlan és a vezetékek állapotától. Összességében Kravecz Richárd szerint szerint 7 millió forintból kijöhet a teljes energetikai felújítás egy ilyen ingatlan esetében, tehát akár szigetelés és az ablakcsere is. A kazáncserével azért is érdemes sietniük a pályázóknak, mert ezeket csak a 2024 végéig megkötött kölcsönszerződésekből lehet finanszírozni. Az otthonfelújításra fő szabály szerint 2024. június 3-tól 2025. december 31-ig lehet kölcsönkérelmet benyújtani, azonban a 108 milliárdos támogatási keret ennél hamarabb is elfogyhat.

Kisebb lehet a hiteltörlesztő is

A money.hu vezetője, Korponai Levente arról beszélt, hogy a jelenlegi tervek szerint az Otthonfelújítási Programban azok vehetnek részt, akik a jövedelmük alapján hitelképesek és elő tudnak teremteni 1 millió forint önerőt.

“A felújítási beruházás összege ingatlanonként 7 millió forint lehet. Az 1 millió forintos önrész mellé jön a kedvezményes, maximum 6 millió forintos kamatmentes kölcsön. Újdonság a tervezetben, hogy a hitel futamideje a korábban ismert 8 év helyett 10 év lesz, aminek köszönhetően a havi törlesztőrészlet az ötödével is csökkenhet.” - tette hozzá Korponai Levente.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!