3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A lakáspiac visszaigazolta, amit a kereslet és a kínálat alakulásából ár korábban sejteni lehetett, hivatalosan is megindult a lakásárak csökkenése. A KSH legfrissebb adatai szerint a múlt év utolsó három hónapjában 2,6 százalékkal csökkent a használt lakások ára - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely szerint a kínálati piacon az idén is fennmaradt ez a tendencia.

"A várakozásoknak megfelelőek a friss adatok.  A kínálati piacon már tavaly ősszel látni lehetett, hogy a múlt év utolsó negyedévében használtlakás-árak szerény mértékben csökkenhetnek. A KSH által mért negyedéves szintű árcsökkenés ellenére éves összevetésben még közel 17 drágulásról volt szó 2022 végén. Fontos az is, hogy a hosszú távú adatok alapján, vagyis 2015-höz képest két és félszeresére nőtt a használt lakások ára." - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: "A múlt évben - az eddig megismert, de előzetesnek számító adatok szerint - több mint 120 ezer lakás cserélt gazdát, ezen belül 112 használt lakás adásvétele történt meg, ez megfelel a várakozásoknak, de elmarad a 2021-es 161 ezres és 149 ezres forgalomtól."

A szakember szerint a kínálati piac mindig előrejelzi a lakáspiaci változásokat. A jelenlegi trendekből az olvasható ki, hogy idén is folytatódhat az árak mérsékelt csökkenése. Az eladó ingatlanok száma viszont továbbra is dinamikusan nőtt. Januárban még csak 124 ezer lakóingatlant kínáltak eladásra a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, április végére viszont már 138 ezerre nőtt a lakások és házak kínálata. Az országban továbbra is komoly eltérések láthatóak.

Az egykori Közvágóhíd helyén épülő lakópark és irodaház. Fotó: mfor/Mester Nándor
Az egykori Közvágóhíd helyén épülő lakópark és irodaház. Fotó: mfor/Mester Nándor

Az ingatlan.com adatai szerint az idei év elejéhez képest végéhez képest számos településen 3 százalékot meghaladó árcsökkenés következett be. A fővárosi agglomerációban például Diósdon, Tökölön vagy éppen Nagykovácsiban 6,5-9,6 százalékkal csökkent az eladásra kínált családi házak átlagos négyzetméterára. A Balaton déli partján lévő Fonyódon 6 százalékkal kerültek lejjebb, a nyugati határnál lévő Rajkán ugyancsak 6 százalékkal mérséklődtek az árak az eladó házak esetében.

Balogh László úgy látja, egyelőre visszafogott maradhat a használt lakások piaca, de a vásárlók továbbra is jó alkupozícióban vannak a visszaeső kereslet miatt. A lakáspiaci árak csökkenése a vevők egyre nagyobb energiatudatossága és a lakáshitelek magas kamatszintje miatt idén is folytatódhat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!