3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez derül ki a Duna House friss elemzéséből.

Június kivételével minden hónapban a vevők több mint 40 százalékát tették ki a befektetési céllal vásárlók, októberben a januári és decemberi 54 százalékos csúcsot is felülmúlták: 55 százalékos abszolút többségben voltak a budapesti ingatlanpiacon. A közleményben kitértek arra, hogy a vidéki ingatlanpiaci befektetők súlya nem annyira jelentős, átlagosan 25-33 százalék között mozgott 2022-ben.

A Duna House statisztikái alapján a fővárosi ingatlanbefektetők átlagosan megközelítően 53 millió forint értékű lakásokat vásároltak Budapesten, amelyek mérete átlagosan 66 négyzetméter volt. Aki vidéki ingatlanba fektette a pénzét, átlagosan 27,4 millió forintért, 67 négyzetméter körüli lakást vagy házat kapott. Szerintük a bizonytalan gazdasági helyzet miatt a befektetői jelenlét szerepe várhatóan az idén sem lesz elhanyagolható.

A Duna House ügyfeleivel készült felmérés szerint az elmúlt három év budapesti tranzakciói során, az ingatlanpiac legutóbbi csúcsidőszakában, 2019-ben voltak a legnagyobb súllyal jelen a piacon a befektetési céllal vásárlók. Arányuk a pandémia megjelenésének évében 10 százalékponttal, 30 százalékra esett vissza. A magyar és a külföldi befektetők is megfontoltabban vásároltak - írták a közleményben.

Jelentős volt a befektetési céllal vásárlók aktivitása 2022-ben a fővárosi ingatlanpiacon. Fotó: Depositphotos
Jelentős volt a befektetési céllal vásárlók aktivitása 2022-ben a fővárosi ingatlanpiacon. Fotó: Depositphotos

Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője a közleményben kiemelte, a fővárosi befektetők körében 2021 vége óta érezhető újra a kiemelkedő aktivitás. A 2022-es év eleji szárnyalást követően fokozatosan csökkenni kezdtek a tranzakciószámok, a rezsicsökkentést érintő változtatás bejelentése átalakította a keresletet, a befektetői jelenlét pedig hullámzóan alakult.

Tapasztalataik alapján a befektetési céllal vásárlókra jellemző, hogy racionálisabban hozzák meg döntéseiket, mint az élethelyzetük miatt kényszerűségből költözők, így a piac számára pozitív prognózist vetít elő, hogy a befektetői arány 2021-hez képest 10 százalékponttal, 27 százalékra emelkedett országosan. A befektetői jelenlét növekedése mutatja, hogy az emelkedő kamatkörnyezet és a negatív tendenciák ellenére még mindig erős a bizalom az ingatlanok iránt - tette hozzá Benedikt Károly.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a fővárosi ingatlanpiac átalakulását és a befektetői aktivitás erősödését a kerületek iránti érdeklődés és a preferált lakásméret is jól mutatja. Átvette az uralmat Budapest felett a belváros. A VII. és VI. kerületben a 40-60, valamint a 20-40 négyzetméter közötti alapterületű kislakások voltak a legkelendőbbek az elmúlt hónapok adatai alapján.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!