2p

Az ingatlanfejlesztők üdvözlik, hogy a kormányzat meghosszabbította a kedvezményes adókulcs alkalmazásának lehetőségét, és szeretnék, ha ez hosszú távra szólna.

Az ingatlanfejlesztők üdvözlik, hogy a kormány két évvel meghosszabbította a kedvezményes lakásáfát, ám igazán annak örülnének, ha ez még hosszabb távra, leginkább örökre szólna – jelentette ki az igylakunk.hu-nak Kiss Gábor, a Metrodom ügyvezetője, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) alelnöke.

Akár örökre is fennmaradhatna a kedvezményes adókulcs?
Akár örökre is fennmaradhatna a kedvezményes adókulcs?
Fotó: Depositphotos

A portál emlékeztet, a kormány döntése értelmében 2026. december 31-ig az új építésű lakásokat (150 négyzetméterig) és családi házakat (300 négyzetméterig) csupán 5 százalékos áfakulcs terheli.

A lapnak Kiss Gábor elmondta, hogy az IFK javaslatai között régóta és folyamatosan szerepel, hogy az új lakások adásvételét terhelő áfa a lehető leghosszabb távon maradjon 5 százalék. Ez egyáltalán nem volna kirívó a térségben, hiszen mind Közép-Kelet-Európa, mind Nyugat-Európa legtöbb országában egyszámjegyű az új lakások áfája – mondta a szakember.

„A fejlesztők természetesen örülnek a bejelentett lépésnek, nagyon fontos döntés. Azonban az elmúlt évek során most harmadik alkalommal került sor kétéves hosszabbításra, ami alapvetően egészségtelen folyamat. Az időszakos meghosszabbítás mindenképpen segít abban, hogy a lakásépítések száma ne forduljon ismét csökkenőbe, de a fék-gáz jellegű adópolitika nem támogatja a kiszámítható üzleti folyamatokat Az igazán jó az lenne, ha a jogalkotók hosszú távon elköteleződnének és az újépítésű lakások áfája nem csak ideiglenesen, hanem végérvényesen 5 százalék maradna”

– hangsúlyozta Kiss Gábor.

Arra a kérdésre, hogy milyen most a helyzet az újlakáspiacon, a lakásépítéseknél Kiss Gábor elmondta, hogy az év eleje jól indult, meglódultak a lakáseladások – vélhetően a kamatcsökkenés, a csok plusz bevezetése eredményezte az elhalasztott vásárlások megvalósítását, illetve befektetői érdeklődés is mutatkozott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!