3p

Belobbantotta az ingatlanok iránti érdeklődést az új támogatási rendszer.

A Duna House által becsült 8 354 tranzakció a tavalyi utolsó hónaphoz képest is 6 százalékos, 2023 januárjához mérten pedig óriási, 43 százalékos bővülést jelez. Az aktív évkezdetet a tavalyról elhalasztott, valamint a tudatosan januárra előkészített tranzakciók, az új, bővülő otthonteremtési kedvezmények által generált forgalom és a csökkenő kamatpálya nyújtotta bizalmi erősödés magyarázza a cég szerint.

A hitelpiac is élénkül. Fotó: Depositphotos
A hitelpiac is élénkül. Fotó: Depositphotos

A nagyon aktív év vége után még tovább tudott erősíteni januárban a hitelpiac. A DH-hoz tartozó Credipass pénzügyi közvetítő 73,5 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel volument becsül az év első hónapjára, amely év/év összehasonlítás alapon 80 százalékkal erősebb piacot mutat az előző évhez képest. Az első negyedévben a hitelpiaci előrejelzések és a jelenleg indított ügyletek alapján pedig már érződni fog a bejelentett önkéntes THM plafon és az új otthonteremtési támogatásokkal elérhető kedvező hitelkonstrukciók pozitív hatása is, amely jelentősen aktívabbá fogja tenni a hiteles vásárlókat az ingatlanpiacon, így növelve tovább az ingatlanpiaci tranzakciók számát.

Az előző év januárjához képest a vidéki területeken a panellakások tekintetében áremelkedést mutattak a DH adatai 2024 első hónapjában. A házgyári lakások esetében így 473-507 ezer forintos négyzetméterár között alakul a vidéki átlag. A téglaépítésűek terén keleten stagnálást, nyugaton enyhülést mutatnak az adatok. A panellakásokat 1-5 százalékos hirdetésiár-csökkentés és 3-4 százalékos vevői alku jellemezte vidéken, míg a téglaépítésűek tekintetében keleten és nyugaton egyaránt 6 százalékot engedtek az irányárból a tulajdonosok, ezen felül pedig Kelet-Magyarországon 8, a nyugati területeken 6 százalékos alkunak is teret hagytak.

A házgyári lakásokat illetően a fővárosban Budán enyhe árcsökkenést, Pesten emelkedést mutatnak az adatok. Pesten így 702 ezer forintra nőtt, Budán 778 ezer forintra csökkent a négyzetméterenkénti átlag. A téglaépítésű lakásoknál Buda kivételével mindenütt emelkedett idén januárban az átlagos négyzetméterár. Budán 4 százalékot engedtek a tulajdonosok a hirdetés során az árból, Pesten 5 százalékot, a belvárosban 6 százalék volt az árcsökkentés, ami mellé 4 százalékos vevői alku is társult a fővárosi téglaépítésű ingatlanok esetében. A januári értékesítési adatok alapján az előző év azonos időszakához képest emelkedett az ingatlanok értékesítéséhez szükséges idő.

Országosan a jó állapotú ingatlanokat vásárolták inkább az ügyfelek az év első hónapjában. Nyugat-Magyarország kivételével, ahol a második legkeresettebb ingatlanállapot a lakható kategória volt, minden területen a nagyon jó állapotúakat vitték inkább a jó állapotúak után. Az értékesítési adatok alapján a felújítandó ingatlanok aránya keleten volt a leggyengébb, a felújítási kedv nyugaton volt a legerősebb, 13 százalék.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!