3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A felsőoktatási átalakításban megismert alapítványi modellt vagy a vagyonkezelői szerződés lehetőségét vezetnék be a közpénzből felújított ingatlanok esetében.

Több százmillió, esetleg több milliárd forint állami és uniós pénzből felújított kastélyokat adna át magánjogi szereplőknek az Orbán-kormány – derül ki a Válasz Online-hoz eljutott törvénytervezetből, melyet a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium jegyez. A portál azt írja, a „kulturális örökség egyes elemeinek fejlesztéséről” címet viselő tervezet szerint a közpénzből megmentett ingatlanokat kiszerveznék magánjogi szereplőknek, hasonlóképp, mint ahogy már korábban átadtak közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak többezer milliárd forint értékű állami vagyont.

Az ingyenesen átadandó kastélyok között szerepel:

 • Bajna, Sándor-Metternich-kastély,
 • Dég, Festetics-kastély,
 • Edelény, L’Huillier-Coburg-kastély,
 • Füzérradvány, Károlyi-kastély,
 • Komlódtótfalu, Becsky-Kossuth-kúria,
 • Nádasdladány, Nádasdy-kastély,
 • Oroszlány-Majkpuszta, Esterházy-kastély és remeteség,
 • Sümeg, Püspöki Palota,
 • Szabadkígyós, Wenckheim-kastély,
 • Tata, Esterházy-kastély,
 • Tiszadob, Andrássy-kastély,
 • Tuzsér, Lónyay-kastély.

Ezek közül a „legolcsóbban” renovált kastélyra is 660 milliót költöttek, de van olyan is, amelynél a számla 3,3 milliárd forintra rúgott.

A dégi Festetics-kastály is a listában szerepel. Fotó: Wikipedia
A dégi Festetics-kastály is a listában szerepel. Fotó: Wikipedia

A cikk szerint kétféle módszerrel lehetne átadni az épületeket: a tulajdonjog ingyenes átruházásával vagy vagyonkezelésbe adással.

Előbbi során a felsőoktatási átalakítások során nagy vihart kavart közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok (kekva) modelljét követinék. Az épületben található múzeumi tárgyakra pedig vagyonkezelői szerződést kötne az MNV Zrt-vel az új tulajdonos. Az ingyenesen átadott ingatlanra egyelőre ismeretlen ideig tartó elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznének be. A tervezet egyik szakasza azt mondja, hogy a tilalom lejártát követően a tulajdonjog visszaszáll az államra, egy másik viszont csak elővásárlási jogot biztosítana. Utóbbi azt jelenti, hogy az állam még pénzt is ad azért, amit korábban ingyenesen átadott.

A másik módszer szerint 50 vagy 99 évre kötnének vagyonkezelői szerződést, ami azt jelentené, hogy a kedvezményezettnek vagyonkezelési díjat nem kellene fizetnie, és az első tíz évben jogosult maradna a költségvetési támogatásra, ami nem lehet kevesebb, mint az állami fenntartás utolsó évében az épületre fordított összeg. Vagyis a működéshez szükséges támogatást a vagyonkezelő megkapná a büdzséből, míg a bevételek hozzá folynának be. És miután frissen felújított épületekről van szó, nem kellene sokat költenie javításra. Ha megemelkednének a költségei, a vagyonkezelő kiszállhatna a szerződésből – írja a cikk.

Az új jogszabály július 1-jén lépne hatályba, és sarkalatos törvénynek minősülne.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!