4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára szerint Rákosrendező ügyében azonnal lépni kellett, az Egyesült Arab Emírségekkel pedig szerződése is van hazánknak. Lánszki Regő azt szeretné, hogy a lehető legnagyobb, egybefüggő zöld területet jöjjön létre nemcsak Rákosrendező, hanem az egész vasúti tengely vizsgálata és rekonstrukciója révén egészen a Nyugati pályaudvarig.

Amit mi itt elképzelünk, az arról szól, hogy a lehető legnagyobb, egybefüggő zöld területet hozzuk létre vonzó funkciókkal. Ezt szolgálja nemcsak Rákosrendező, hanem az egész vasúti tengely vizsgálata és rekonstrukciója egészen a Nyugati pályaudvarig – mondta a Magyar Nemzetnek Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára, aki szerint Budapesten is megvan a létjogosultsága annak, hogy bizonyos helyeken és minőségben magasházak épüljenek.

Az államtitkár lap csütörtöki számában elmondta: az elmúlt évtizedekben nagyon sok koncepció és látványterv készült különböző megbízásokból Rákosrendezőre vonatkozóan, ennek ellenére mindig parlagon maradt a terület.

A tervek ellenére eddig parlagon maradt a terület. Fotó: Facebook
A tervek ellenére eddig parlagon maradt a terület. Fotó: Facebook

Ezért mi azt mondtuk, hogy ebben a kérdésben azonnal lépni kell, és tavaly javaslatot tettünk: nézzük meg, melyek azok a cégek, vállalkozások, fejlesztők, amelyeknek van tőkéjük és elképzelésük a területtel kapcsolatban – ismertette, jelezve: ezek közül az egyik legtőkeerősebb és a legnagyobb garanciával rendelkező csoport anyaországával, az Egyesült Arab Emírségekkel van egy nemzetközi szerződésük, vagyis hivatalosan elkezdődhet a folyamat. Míg a tárgyalások zajlanak, elkezdték a terület megtisztítását és a rekultiváció előkészítését.

Lánszki Regő kijelentette: azt, hogy a főváros, amely ez esetben nem tulajdonos, a saját elképzelését éppen parkvárosnak nevezi, egyfajta marketinghúzásnak tartja. Rámutatott: egy 130 hektáros területről van szó, amely önálló városközpontként működhet. Itt kötelezően nagyarányú zöldfelületeket, nagy parkokat kell létrehozni, fontos azonban az is, hogy milyen funkciók, milyen épületek veszik körbe, vannak-e ott szolgáltatások, irodák, színházak, mozik, ami lehetővé teszi, hogy ne kelljen Budapest belvárosába menniük a területen élőknek, sőt inkább onnan jöjjenek ide, enyhítve a belső városrészek túlzsúfoltságát.

Amit mi itt elképzelünk, az arról szól, hogy a lehető legnagyobb, egybefüggő zöld területet hozzuk létre vonzó funkciókkal. Ezt szolgálja nemcsak Rákosrendező, hanem az egész vasúti tengely vizsgálata és rekonstrukciója egészen a Nyugati pályaudvarig

– hangsúlyozta.

Azt mondta, a magasházakról Budapesten nagyon régóta folyik a vita, de „itt nem az a lényeg, hogy valami milyen magas, hanem az, hogy milyen minőségű”. Hozzátette, Budapestnek alapvető eleganciája és karaktere van, amelyet nem szabad megbontani, ugyanakkor a magyar fővárosban is megvan a létjogosultsága magasházak építésének. Pontosan meg kell határozni azonban, hogy milyen távolságra lehetnek ezek az épületek a központtól, illetve milyen magasságban.

Sajnos erre nem a legjobb példa a már megépült Mol-torony, amely önmagában egy pillérként jelenik meg a tájképen. Ennél sokkal jobb városépítészeti lehetőségeink is vannak – fogalmazott Lánszki Regő.

Az államtitkár szerint a Mol-toronynál jobb városépítészeti lehetőségek vannak. Fotó: Mfor / Mester Nándor
Az államtitkár szerint a Mol-toronynál jobb városépítészeti lehetőségek vannak. Fotó: Mfor / Mester Nándor

Szerinte szólnak gazdasági és fenntarthatósági érvek egy olyan negyed kijelölésére Budapesten, amelyikben magas épületeket emelnek. „Budapestnek csak az előnyére válna, hogy – ha nem is most, de hosszú távon – néhány olyan minőségű magasháza legyen, amely egyedi, amely sehol a világon máshol nincsen” – értékelt.

Az államtitkár jelezte, 2024. október 1-jétől csak olyan épületek épülhetnek, amelyek illeszkednek a településképbe. Rákosrendező esetében is készült városarculati kézikönyv, amelyben – Karácsony Gergely akkori polgármester ajánlásával – az oslói magasházak szerepelnek követendő példaként – jegyezte meg.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!