2p

Magyar kutatók magyar alapanyagokból a kályhák károsanyag-kibocsátását szűrő kerámiabetétet fejlesztettek, aminek gyártása egy éven belül elkezdődhet.

Olyan kerámiabetétet fejlesztettek a Szegedi Tudományegyetemen, amely katalizátorként átalakítja a kályhákban-kazán okban az égéskor keletkező füst káros anyagait – írja a Telex.

Barátságosabb lehet a fűtés. Fotó: Pixabay
Barátságosabb lehet a fűtés. Fotó: Pixabay

A zöldtéglának keresztelt termékkel jelentősen csökkenthető például az életveszélyes szén-monoxid-kibocsátás. A katalizátor a fafűtés mellett a vegyes tüzelésű, továbbá a gázzal és az olajjal fűtött kazánokban is felhasználható. A zöldtégla hasonló elven működik, mint a belső égésű motorral hajtott gépjárművek katalizátorai, tehát az égés során keletkező füstgázösszetevőket megköti és átalakítja más, kevésbé ártalmas anyagokká.

A kutatásokat vezető Sápi András vegyész professzor elmondta, hogy a tégla nem tartalmaz drága, illetve külföldről származó összetevőket, hanem magyar bányából származó, olcsó alapanyagokból készül. Azt, hogy a kerámiabetét és annak bevonata pontosan miből áll, nem árulta el, mert a találmány titkos.

A zöldtéglával végzett teszteken sikerült kandallók szén-monoxid-kibocsátását és a hatásfokát az európai uniós, az osztrák és a német piaci elvárásoknak is megfelelő szintre hozni. A kutató szerint a katalizátor mérete tetszés szerint alakítható, így bármilyen fűtőberendezéshez lehet majd megfelelő zöldtéglát készíteni.

Mivel a kerámiabetét bármilyen formában gyártható, a már meglévő kályhákba is egyszerűen, remélhetően szakember segítsége nélkül beilleszthető lesz. Az újdonság gyártása iránt érdeklődő cégekkel már folynak a tárgyalások az termék előállításáról. A tervek szerint jövő ősszel már árusítani fogják a hazai kereskedelemben a szegedi zöldtéglát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!