2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az év első három hónapjában a pénzintézet 41 milliárd forint értékben kötött új szerződéseket jelzáloghitelekre - döntően lakáshitelekre -, ami négy és félszeres növekedést jelent éves összevetésben.

Meghozta a lakáshitel-felvételi kedvet a kamatok csökkenése. Már a múlt év második felében élénkült a piac, az idei évben rákapcsoltak a lakáshitelesek - közölte a K&H. 

Három számjegyű bővülés

2024 első negyedévében a pénzintézet összesen 41 milliárd forint összegben kötött új jelzáloghitel-szerződéseket - jellemzően új lakáshitelügyleteket -, ami négy és félszeres növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. 

Triplájára nőtt a folyósítások száma
Triplájára nőtt a folyósítások száma
Fotó: MTI

A jelentős növekedés részben az alacsony bázisnak köszönhető, a múlt év eleje kevésbé szólt a lakáshitelekről. Az idei eredmény a teljes piacot nézve is jónak tekinthető. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint január eleje és március vége között több mint 265 milliárd forint értékben kötöttek szerződést lakáshitelekre Magyarországon, ami 130 százalékos emelkedést jelent. A háztartások jó része még mindig óvatos a tavalyi kiugró inflációs nyomás miatt bekövetkezett drágulás miatt, de egy részük a pénzromlás ütemének csökkenése, a bérek emelkedése és a kamatok csökkenése miatt belevágott a lakásvásárlásba, vagy pótolta a korábban tervezett, de a magas kamatkörnyezet miatt elhalasztott ingatlanvételt.

A lendületes évkezdést jelzi az is, hogy a lakáshitelek átlagos összege 42 százalékkal emelkedett ebben az évben a K&H-nál az egy évvel korábbi valamivel több mint 14 millió forinthoz képest. Mind az idei, mind a tavalyi összegek meghaladják a piaci átlagokat, az idei év első két hónapjában ugyanis a bankszektorban az átlagos lakáshitel-összeg 18 millió forint volt, míg egy évvel korábban 13,6 millió forint. 

Csökkenő törlesztőrészletek

A kamatcsökkenés mértékét jól mutatja, hogy május közepén a K&H-nál egy 20 millió forintos, 20 éves futamidejű - 10 éves kamatperiódusú - lakáshitel esetében a teljes hiteldíjmutató - a különböző kedvezmények nélkül 7,1 százalék. 

Ennek eredményeként a havi törlesztőrészlet közel 154 ezer forintra jön ki. Ezzel szemben a múlt év első három hónapjában a teljes magyarországi piacon a lakáshiteleknél 10 százalék körül volt ez a mutató, ami közel 170 ezer forintos törlesztőrészletet jelentett.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!