3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A másként gondolkodó, külföldön élő kínaiak megfigyelése, jobb belátásra térítése, sőt adott esetben "hazarablása" is feladata annak a kínai minisztériumnak, amellyel nemrég több egyezményt is kötött a magyar kormány.

Laptársunk, a szintén a Klasszis Médiához tartozó Privátbankár arról ír, hogy az Amnesty International jelentése elég borzasztó képet fest arról, milyen módszerekkel igyekszik ellenőrzése alatt tartania a kínai rezsim a külföldön tanuló több százezer kínai diákot. A módszerek között az állandó digitális, illetve akár személyes megfigyelés, illetve otthon maradt családtagjaik fenyegetése, zsarolása is ott van.

A kormányfő mellett Pintér Sándor belügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is látható a kínai közbiztonsági miniszterrel folytatott tárgyalásokról közreadott egyik képen
A kormányfő mellett Pintér Sándor belügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is látható a kínai közbiztonsági miniszterrel folytatott tárgyalásokról közreadott egyik képen
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

De a kínai hatóságok és titkosszolgálatok nemcsak a diákokat, hanem minden külföldön élő kínait igyekeznek kontroll alatt tartani. Egy Ausztráliába menekült kínai ügynök ennek gyakorlatáról tálalt ki egy ausztrál lapnak. Elmondta, hogy a kínai ügynökök különböző fedősztorikkal igyekeznek a célbavett disszidensek bizalmába férkőzni, majd lehetőleg olyan harmadik országokba csalni őket, ahonnan akár fizikai erőszakot is alkalmazva is haza, tehát Kínába lehet őket szállítani, ahol aztán eltűntethetők a világ szeme elől.

Az ausztrál lap több példát is sorol, amikor Ausztráliában élő kínaiakat törvénytelen módszerekkel juttattak vissza Kínába, illetve amikor kiderült, hogy kínai ügynökök dolgoztak ausztrál területen, információkat gyűjtve, és akciókat szervezve a kínai közösség tagjairól, illetve tagjai ellen, különböző fedőcégeket és kínai szervezeteket használva e célokra.

Ami magyar szempontból különösen érdekes, hogy az Ausztráliába szökött kínai ügynök a Közbiztonsági Minisztérium 1-es ügyosztályának alkalmazottja volt, amelyet ő maga " a kínai kormányzat legsötétebb hivatalának" nevezett. Ez az a minisztérium, amelynek vezetője idén február közepén Budapestre látogatott, ahol Orbán Viktorral és Pintér Sándorral is tárgyalt, majd máig részleteiben ismeretlen tartalmú biztonsági együttműködési megállapodásokat írt alá.

Néhány hete e megállapodások kapcsán arról a veszélyről írtunk, hogy ez az együttműködés megágyazhat a fejlett, de adatvédelmi szempontból igencsak aggályos kínai digitális megfigyelési technológiák magyarországi bevezetésének. (Erről a lenti ajánlódobozra kattintva olvashat bővebben, )A VSquare oknyomozó portál tegnapi hírleveléből az derül ki, hogy egy az ügyre rálátó forrás szerint pontosan erről van szó.

A fentiek alapján attól is joggal lehet tartani, hogy a kínai renndőrök magyarországi jelenléte, illetve a biztonsági megállapodások újabb eszközöket adhatnak a kínai rezsim számára a Magyarországon élő kínaiak megfigyelésére, illetve a "renitensek" elleni, zsarolást, fenyegetést, de akár a fizikai erőszakot is magában foglaló akciók végrehajtására.

További részletek a Privátbankár cikkében olvashatók >>>

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!