2p

Nagy Márton szerint az emberek óvatosok és nem fogyasztanak eleget.

„Fontos lenne idén újraindítani a gazdasági növekedést, ugyanakkor látni kell, hogy a fogyasztást gátló óvatossági motívum oldódása hosszabb időt vesz majd igénybe, több türelemre van szükség” – fogalmazott Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az Indexnek adott interjújában., amit a telex szemlézett.

A nemzetgazdasági miniszter az interjúban többek között arról beszélt:

  • A GDP és a fogyasztás növekedése is a várakozás alatti szinten van, de még ezzel a teljesítménnyel is az Európai Unió első harmadába tartozunk.
  • Idén a gazdasági növekedés 2 százalék körül lehet, jövőre megcélozható a 4 százalék. A háború viszont továbbra is akadályozza a gazdaság újraindítását, a GDP-növekedéshez elsősorban békére van szükség.
  • Fontos, hogy a konjunktúrából minden társadalmi réteg részesüljön, az újraindításkor az alacsony jövedelmű vidéki családokra és a fiatalokra kell koncentrálni, és a vállalati szektorban a hazai tulajdonú kis- és középvállalkozásokra.
  • Februárban a Prémium Magyar Állampapírok után kifizetett kamatok csaknem 400 milliárd forintot hagytak az emberek zsebében. Ezt viszont nem elköltötték, hanem újra befektetették.

Nagy Márton előad valamit
Nagy Márton előad valamit
Fotó: MTI/Purger Tamás

  • Az átlag alatti jövedelemmel rendelkezőknek nincsenek megtakarításaik, náluk a reálbér-emelkedés azonnali fogyasztásként kéne hogy megjelenjen, de egyelőre nem jelenik meg. „Mintha a középréteg és az átlag alatti jövedelműek még óvatosabbá váltak volna.” Az erős „óvatossági motívum” a lakosság félelmét tükrözi, ami érthető a kívülről jövő válságok miatt. Az óvatossági motívum fennmaradása pedig rossz.
  • De a kamathatás is nagyon erős. Idén a kormány rengeteg kamatot fizet ki az államkötvények után a lakosságnak, a GDP 2 százalékát.
  • A lakosság az emelkedő bérekből nem „extrán” fogyaszt, inkább a lakáshitel önerejére gyűjt, vagy a törlesztőrészletre költ. A lakhatás tehát fontosabb számukra, mint a fogyasztás helyreállítása.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!