2p

A külképviseleteken szavazó magyarok abszolút többsége a Tisza Pártra voksolt.

Először kapott ki a Fidesz a magyar külképviseleteken leadott szavazatok tekintetében, eddig az összes EP választáson nyerni tudott a követségeken is. A június 9-én személyesen, valamelyik külképviseleten szavazó magyarok abszolút többsége (51 százalék) a Tisza pártra szavazott, de saját maga országos eredményéhez képest sokkal jobban szerepelt a Kutyapárt (9,2 százalék) és a Momentum (12,8 százalék) is - írja a Telex.

A lap szerint két párt van ma Magyarországon, amely rendre sokkal gyengébben teljesít a nyugati magyar diaszpórában, egyik a Fidesz, a másik a DK. Ez a két szervezet idén is sokkal rosszabb eredményt ért el a külföldön személyesen leadott voksokban. Messze a saját országos eredményüket alulmúlva kapott mindössze 18,7 százalékot a Fidesz és a 3,8 százalékot a DK vezette baloldali szövetség is. Sokkal rosszabbul szerepelt nyugaton a Mi Hazánk is (2,2 százalék).

A legtöbb magyar Londonban szavazott
A legtöbb magyar Londonban szavazott
Fotó: Depositphotos

Soha ilyen sokan nem vettek részt még EP választáson a külképviseleteken (18661 szavazó), ugyanakkor ők csak az EP választás szavazólapját kaphatták meg a kezükbe.

A Fidesz rendkívül gyenge szereplése azért is némileg meglepő, mert 2019-ben az országosan 53 százalékos listás eredményük mellett a külképviseleteken is kaptak 40 százalékot. Idénre fele annyi szavazójuk sem maradt.

A legtöbben Londonban (2148 fő), Hágában (1464 fő), Brüsszelben (1354 fő), valamint Németország nagyvárosaiban szavaztak.

Magas a rontott szavazatok aránya is. Az NVI szerint több mint 1200 lebélyegzett, de érvénytelen szavazólapot találtak, ami az összes szavazat 8 százaléka. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!