5p

Eddig is tudtuk, hogy nem fillérekbe kerül a Kisvárdán épülő Kárpát-medencei Lovas Akadémia megépítése, ám egy szerződésmódosításból az derül ki, hogy a giga lórehabilitációs központ építkezési költségei tovább emelkedtek. Ebből arra lehet következtetni, hogy immár 2,3 milliárd forintos közpénzbe is belekerül a beruházás.

Szerződésmódosítást kellett eszközölni a Kárpát-medencei Lovas Akadémia építési beruházását illetően, mert kiderült: előre nem látható pótmunkákat is el kell végezni. A pótmunkánként megrendelendő háztartási méretű kiserőművet meghaladó méretű napelemes rendszer engedélyezési feladatainak lebonyolítása, valamint a kiegészítő építési-szerelési munkák elvégzésének időigénye miatt még a teljesítési határidőt is módosítani kellett.

Így a kisvárdai lovasakadémia és lórehabilitációs központ I. ütemének kialakításához kapcsolódó kivitelezési munkák értéke nettó 1,8 milliárd forintról 1,9 milliárd forintra nőtt, és a szerződésben előírt kivitelezési munkák teljesítési határideje a munkaterület átadásától számított 17 hónapra tolódott ki – áll az európai uniós közbeszerzési értesítőben.

Vizes részleg is lesz Kisvárdán. Képünk illusztráció
Vizes részleg is lesz Kisvárdán. Képünk illusztráció
Fotó: Depositphotos

A teljesítés időpontja a sikeres műszaki átadás-átvétel megkezdésének napja – amiből továbbra sem derül ki, hogy a régóta csúszó beruházás mikor is készül el.

A beruházást egyébként sokáig úgy emlegették, hogy termálvíz is lesz, később derült ki, hogy minden lesz, csak termálvíz nem.

Korábban lapunk írta meg azt is, hogy a kisvárdai létesítmény megvalósulása 2017 végén kapott költségvetési forrást, a kedvezményezett pedig sokáig a sportágért felelős szakszövetség, a Magyar Lovassport Szövetség volt. Másfél évvel később aztán a támogatás kedvezményezettjeként egy magánalapítányhoz tartozó céget, a Kárpát-medencei Lovas Akadémia Kft.-t jelölte ki a kormány. E vállalkozást alig egy évvel a rendelet megjelenése előtt alapította a Földkelte Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület Kft., mely ügyvezetője az a Juhász Péter lett, aki egyben az alapító alapítvány elnöke is. 

A beruházással a következőket alakítják ki: 

 • lovarda és lórehabilitációs központ 
 • fedeles versenypálya és a hozzá tartozó melegítőpálya, valamint nézői tribün 
 • fedett szín, mely a lovarda technológiai kiszolgálását biztosítja 
 • zárt trágyagyűjtő, így a bűzhatás elenyésző lesz a tervezők szerint
 • 4 darab oktatóterem és az ezeket kiszolgáló helyiségek 
 • 2 apartman épület, egyenként 2-2 apartmanegységgel, ezek az odalátogató vendéglovasok elhelyezését biztosítják majd
 • étterem egy 300 adagos konyhával a látogatók/nézők kiszolgálására 
 • 61 férőhelyes parkoló
 • személyzeti és látogatói vizesblokk 
 • takarítószer tárolóhelyiség. 

A lovak rehabilitációjához háromféle eszközt fognak alkalmazni: 

 • a vizes kezelésekhez szükséges hores-trainer spa 
 • a száraz kezelésekhez szükséges horse-trainer relax 
 • és egy horse-trainer sun, ami a vizes kezelések utáni lehetőséget biztosítja. 

Lóközpont nélküli lovas pályázat

Egyébként az állam más úton-módon is sok közpénzt áldoz a lovakra.

Még kész sincs a lówellness, de tavaly ősszel már meg is jelent a Nemzetpolitikai Államtitkárság által indított Kárpát-medencei Lovas Program első nyílt pályázati felhívása.

A program célja az egészséges életmód és a rendszeres sport ösztönzése mellett a hagyományőrzés, a lovas hagyományok ápolása és a nemzeti identitástudat erősítése a Kárpát-medencében. 

A kép bal alsó részén a stadion, jobbra fent a lówellness helyszíne
A kép bal alsó részén a stadion, jobbra fent a lówellness helyszíne
Fotó: Mepár

Ahogy a Bethlen Gábor Alapítvány honlapján írják: a mintát az Erdélyi Lovas Program adta, amely keretében 2022-ben 75 erdélyi lovas szervezetnek nyújtottak támogatást. Ennek kiterjesztéseként jelentették be 2023 júliusában a Kárpát-medencei Lovas Program indulását, hogy „a teljes Kárpát-medencére kiterjedő program szintjén támogassák a lovas egyesületeket, valamint elősegítsék a lovas kultúra, lovas hagyományőrzés minél szélesebb körben történő megismertetését, népszerűsítését, különösen a gyerekek és a fiatalok körében”.

A pályázat teljes támogatási keretösszege 400 millió forint volt, amit 2023. november 1. és 2024. október 31. között lehet felhasználni.

Az igényelhető támogatás mértéke 1-7 millió forint volt, a támogatás  vissza nem térítendő. A nyertesek között van például a zabolai Roy Chowdhury-Mikes Alapítvány is. 

Zabola az az erdélyi falu, ahol a Novák Katalintól elnöki kegyelmet kapó K. Endre felnőtt, édesanyja még most is ott él. Ahogy arról korábban a 444.hu írt, tavaly a Novák család a zabolai Mikes grófi kastélyban szállt meg több napra. Az épületet a magyar állam bőkezű támogatásával újították fel és alakították át kastélyszállóvá. Arról már az Átlátszó írt 2019-ben, hogy „közelíti az egymilliárd forintot az az összeg, amit a Bethlen Gábor Alap (BGA) nemzetpolitikai támogatásaiból kap Lévai Anikó erdélyi arisztokrata barátainak alapítványa”, a Roy-Chowdhury-Mikes Alapítvány.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!