3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A lengyel elnök nem nukleáris fegyvereket is el tud képzelni országában, a Kreml lekicsinyelte az Ukrajnának megszavazott amerikai segítséget. Háborús összefoglaló. 

  • Oroszország közölte, hogy erői átvették az irányítást az ukrán Donyeck városától 40 km-re délnyugatra fekvő Novomihailivka falu felett, ami két napon belül a második előretörés lenne. Ugyanakkor az ukrán vezérkar szokásos reggeli jelentésében közölte, hogy a kijevi erők továbbra is visszatartják az oroszok előrenyomulási kísérleteit a falu közelében. Oroszország tegnap bejelentette, hogy erői területet szereztek a kelet-ukrajnai Chasiv Yar kulcsfontosságú csataterének közelében, és átvették az irányítást Bogdanivka, a várostól kevesebb mint három kilométerre (két mérföldre) északkeletre fekvő kis falu felett.
  • Ukrajna második legnagyobb városát, Harkivot orosz légitámadás érte, ami a televíziós sugárzási infrastruktúrában zavarokat idézett elő – mondta egy helyi tisztviselő. "Jelenleg kimaradások vannak a digitális TV jelében".
  • A Kreml lekicsinyelte a 60,7 milliárd dolláros Ukrajnának szánt amerikai segélycsomagot, mondván, hogy az nem változtat a frontvonalon. „Az orosz fegyveres erők javítják pozícióikat a fronton… A kiutalt pénz és a szállítandó fegyverek nem változtatnak ezen a dinamikán” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak. „Sőt, még több ukrán fog meghalni, Ukrajna nagyobb veszteségeket fog szenvedni, mint eddig.”

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy omszki fegyvergyárba látogat 20224. április 19-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. Az üzem T-80BVM harckocsikat és TOSZ-1A Szolncepjok nehézlángszóró- és termobárikus rakéta-sorozatvetőket gyárt
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy omszki fegyvergyárba látogat 20224. április 19-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. Az üzem T-80BVM harckocsikat és TOSZ-1A Szolncepjok nehézlángszóró- és termobárikus rakéta-sorozatvetőket gyárt
Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

  • Az európai miniszterek azt mondták, sürgősen keresik, hogyan lehetne nagyobb légvédelmet biztosítani Ukrajnának, de nem tettek konkrét ígéretet a Kijev által leginkább értékelt Patriot rendszerekre. Az EU külügyminiszterei és védelmi miniszterei Luxemburgban találkozva kijelentették, hogy az Egyesült Államok Képviselőháza a hétvégén megszavazza az ukrajnai segélycsomagot, de ez nem vezethet önelégültséghez. Amióta Kijev az elmúlt hetekben elkezdett több Patriotot szorgalmazni, Németország az egyetlen EU-ország, amely további segítséget ígért. A tisztviselők azonban azt mondták, hogy az országok nehezen válhatnak meg a Patriots-tól, mivel azok a honvédelem szerves részét képezik.
  • Lengyelország készen áll nukleáris fegyverek befogadására, ha a NATO úgy dönt, hogy fegyvereket vet be Oroszországgal szemben - mondta Andrzej Duda , az ország elnöke egy hétfőn megjelent interjúban. "Ha szövetségeseink úgy döntenek, hogy a nukleáris megosztás részeként nukleáris fegyvereket telepítenek területünkre, hogy megerősítsék a NATO keleti szárnyát, készek vagyunk megtenni" - monda Duda a Fakt napilapnak adott interjújában. 
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország Ukrajnának nyújtott támogatása komoly stratégiai kockázatokat gerjeszt, amelyek növelik a világ legnagyobb nukleáris hatalmai közötti közvetlen konfrontáció kockázatát. Lavrov azt mondta, hogy az Egyesült Államok és a NATO megszállottja volt annak az ötletnek, hogy „stratégiai vereséget” okozzon Oroszországnak, és az ilyen konfrontációnak olyan kockázatai vannak, amelyek a nukleáris veszély megnövekedéséhez vezethetnek. (The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!