5p

Januárban közbeszerzés útján kereste az Integritás Hatóság azt a céget, amely kétéves keretszerződés alapján 135 millió forintért utaztatná a munkatársait. A szervezet körül zajlik az élet: miközben megtalálták a nyertes céget, új jogköröket is szeretnének kapni.

Az Európai Bizottsággal, más uniós országok hasonló hatóságaival és egyéb nemzetközi szakmai szervezetekkel találkozik majd az Integritás Hatóság azokon a külföldi utakon, amelyekre az év elején hirdették meg azt a pályázatot, ahol utazásszervezőjét kereste a szervezet.

A két évvel ezelőtt létrehozott cég keretszerződése két évre és 135 millió forintról szól, a nyertes a Mauri Utazási Kft.

Az aláírt szerződés szerint 2024-re 96 egyéni vagy csoportos úttal kapcsolatos feladatokat tartalmaz, de hozzáteszik: ez csak egy becsült szám, amelyből várhatóan 2 utazás Európán kívüli országba történik majd. A januári felhívásban feltüntetett 135 millió forintos keretösszeg az utazások költségeit és az utazásszervező díját együtt tartalmazza, de a pályázatban az ajánlattevőknek csak a szolgáltatásuk díjára kellett ajánlatot adniuk.

Bíró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy jogköreik kiszélesíétését kérik
Bíró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy jogköreik kiszélesíétését kérik
Fotó: Integritás Hatóság

Azzal, hogy a Mauri Kft. összesen nettó 329 000 forintról tett ajánlatot, olyan irodákat utasított maga mögé, mint a Weco-Travel, az OTP Travel, és a Jet Travel. Hogy közülük ki nyújtott be panaszt, illetve két felülvizsgálati kérelmet a Közbeszerzési Hatósághoz, azt viszont már nem részletezi, csak feltünteti az Európai Uniós közbeszerzési értesítő.  

A Mauri a kormány régi motorosa, ők utaztatják az MTVA dolgozóit, de a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC), a Batthyány Lajos Alapítvány, valamint Orbán Viktor egyik kedvenc folyóirata, a European Conservative munkatársait is.

Bár a cég 2023-as mérlegét még nem hozta nyilvánosságra, az Opten adatai szerint 2022-ben az elmúlt évek legszebb bevételét (6,1 milliárd forint) és nyereségét (209 millió forint) produkálták.

Az elnyert pályázattal a Mauri feladata lesz az Integritás Hatóság részére külföldi utazásszervezési szolgáltatások nyújtása, amely magában foglalja:

 • a repülőjegy foglalását;
 • egyéb menetjegyek (így különösen nemzetközi vonat, autóbuszjegyek, hajójegyek, kompjegyek stb.) ügyintézését;
 • szállásfoglalást;
 • gépkocsi bérlést, repülőtéri transzfer szolgáltatást, taxi foglalást;
 • vízumügyintézéssel kapcsolatos szolgáltatást;
 • biztosítások megkötését;
 • repülőjegy módosítását, visszatérítését, szálláshely/biztosítások módosításának, törlésének, lemondásának ügyintézését.

Azt még januárban árulta el az Integritás Hatóság az Átlátszónak az utazások céljával kapcsolatban, hogy „az Integritás Hatóság folyamatos kapcsolatban áll az Európai Bizottsággal, együttműködik és tapasztalatot cserél más uniós országok hasonló hatóságaival, valamint olyan nemzetközi szervezetekkel, amelyek a törvény által meghatározott feladatai elvégzésében a partnerei lehetnek vagy ahhoz szakmai segítséget, információt nyújthatnak”.

Hangsúlyozták: a tervezett utazások az Integritás Hatóság elnökének, elnökhelyetteseinek, szakmai vezetőinek személyes találkozókat igénylő látogatásaira vonatkoznak, és kiterjednek a nemzetközi konferenciákon történő részvételre is.

Hozzátették: ahol lehet, a Hatóság munkatársai inkább online eszközöket (videohívás) vesznek igénybe, de olyan megbeszélések, egyeztetések is zajlanak, amelyekhez szükséges a személyes külföldi jelenlét.”

Az úticélokkal kapcsolatban csak egyetlen Európai Unión kívüli pontos úticélt határoztak meg, az pedig a Serious Fraud Office (SFO) eseménye. Az SFO egy brit speciális ügyészi hatóság, amely legfelsőbb szintű súlyos vagy összetett csalásokkal, vesztegetésekkel és korrupciókkal foglalkozik.

Mindeközben az Integritás Hatóság elnöke, Biró Ferenc egy brüsszeli sajtótájékoztatón kijelentette: a szervezet jogkörei nem elegendők és a biztosított jogkörök sem végrehajthatók Magyarországon, és hangsúlyozta a nyomozási jogkörök kiszélesítésének szükségességét. Ezért a Hatóság elkészítette a jogszabályra vonatkozó javasolt módosításokat, amelyeket benyújtott mind az Igazságügyi Minisztérium, mind az Európai Bizottság részére. Az Integritás Hatóság a honlapján így számol be eddigi munkájáról:

 • A 2023-as évben 304 millió eurós összértékű európai uniós támogatással kapcsolatos ügyet vizsgáltak
 • A 2023-as év végére lezárt 5 vizsgálatnak köszönhetően 19 intézkedést és 12 javaslatot terjesztettek elő. A 2024-es év első negyedében további vizsgálatokat zártak le
 • 2022 decembere és 2023 vége között a mindössze 3 főt számláló intézmény 98 fős csapatra bővült
 • 2023. december 31-ig 215 lakossági értesítést kaptak, melyből 114 európai uniós forrásokkal kapcsolatos
 • A Hatóság két bűnügyi feljelentést tett, valamint értesítette az érintett hatóságokat, beleértve az OLAF-ot és az Európai Ügyészséget
 • Egyedi beszámolókat tettek közzé, valamint fejlesztési javaslatokat a magyar közbeszerzési rendszer, a magyar közigazgatásban jelen lévő integritási veszélyek, illetve a magyar vagyonnyilatkozati rendszert illetően.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!