4p

Bár a hírekben mostanában az Integritás Hatóság azzal szerepel, hogy együttműködik velük Magyar Péter, Varga Judit exminiszter exférje, az is érdekes lehet, hogy mit tartalmaznak a viszonylag új intézmény vezetőinek vagyonnyilatkozatai.

„Köszönöm a mai konstruktív egyeztetést az Integritás Hatóság elnökének, Bíró Ferencnek. Egyetértettünk abban, hogy a hatóságnak a mostaniaknál erősebb (nyomozati) jogkörökkel kellene rendelkeznie az uniós pénzek felhasználásával kapcsolatos rendszerszintű visszaélések könnyebb felderítése és megakadályozása érdekében” – írta Magyar Péter csütörtökön a Facebook-oldalán, miután beidézték az Integritás Hatósághoz az elmúlt hetekben tett nyilatkozatai miatt.

A közvélemény tehát mostanában az Integritás Hatósággal kapcsolatban leginkább azzal van elfoglalva, hogy Magyar Péter, a Novák Katalin lemondásával címlapokra került exférj együttműködik az intézménnyel. Ám mindeközben a vezetők vagyonnyilatkozataira is megéri egy pillantást vetni, melyek már egy hónapja fent vannak a hivatal honlapján. Mutatjuk azok érdekesebb tételeit.

Bíró Ferenc elnöksége alatt is vásárolt egy ingatlant. Fotó: atv
Bíró Ferenc elnöksége alatt is vásárolt egy ingatlant. Fotó: atv

Bíró Ferenc: új ingatlan a portfólióban

Bíró Ferenc elnök 2024-es vagyonnyilatkozata szerint több ingatlannak is a tulajdonosa, melyek többségét – kettő kivételével – az elmúlt négy évben vásárolta. 2012 áprilisában ugyanis egyszerre lett a gazdája két ingatlannak is: Szerencsen egy 2097 négyzetméteres objektuménak a kizárólagos, Tállyán pedig egy 288 négyzetméteresének a társtulajdonosa lett. 

2020 márciusában Veszprémben vásárolt egy 21,856 hektáros szántót, majd szintén Veszprémben egy zárkerti, 0,58 hektáron álló lakóházat vett 2022 januárjában, ezeknek is az egyedüli tulajdonosa.

A solymári 1638 négyzetméteres zártkerti ingatlant pedig kinevezése után nem sokkal, 2023 májusában vásárolta.

Gépkocsiról, nagyobb ingóságról, készpénzről és forint bankszámlán tartott vagyonról nem tesz említést, viszont megtakarítása nagy részét euróban tartja:

január végi árfolyamon 52,7 millió forintnak megfelelő összeget (bár az azt megelőző évben ez a megtakarítása még 93 millió forintot ért), míg egy másik devizaszámlán 9,2 millió forinttal egyenértékű vagyona van hongkongi dollárban.

A vagyonnyilatkozatából az is látszik, hogy mekkora fizetést kapott az Integritás Hatóság vezetése előtt: havi 15 millió forintot keresett a PwC Magyarország, 12 milliót pedig az Ernst & Young Magyarország cégtársaként.  

Holbusz Tímea: jelentős banki hiteltartozás

Az elnökhelyettes 2023-as vagyonnyilatkozata szinte megegyezik az előző évivel. Jelenleg is Balatonszemesen van egy 1200 négyzetméteren álló 300 négyzetméteres családi háza a férjével közös tulajdonban, melyet 2018-ban vásároltak. Gépkocsit, nagy értékű ingóságokot nem sorol fel, viszont 5,3 millió forintos értékpapírral rendelkezik, valamint 55 millió forintos banki hiteltartozással.

Az Integritás Hatóság elnökhelyettesi pozíciójának betöltése előtt az EUTAF (Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság), igazgatói posztjáért 4. kategóriájú jövedelmet (1-5 millió forintot) kapott minden hónapban.

Dabóczi Kálmán: lakáshitel van, ingatlan nincs

Bár az Integritás Hatóság másik elnökhelyettese a vagyonnyilatkozata végén Érdet jelölte meg helyszínként, ennek ellenére egyetlen egy ingatlant sem írt be sem önálló, sem közös tulajdonként.

Egy gépjárműről tesz említést, a 2008-as VW Caravelle kisbuszát 2019-ban vásárolta. Értékpapírokban 26 millió forintja kamatozik, míg a Pakal Amundi Magyar Kötvénybe 4 milliót fektetett. Hitelfedezeti életbiztosításának összege 10,6 millió forint, és gondol a nyugdíjas éveire is, mert a CIG Pannónia nyugdíj-előtakarékossági számláján 1,4 millió gyűlt össze. Készpénzben 100 ezer forintja van, bankszámláján 3,7 millió forintot tart, lakáshitel-adóssága pedig jelenleg 10,4 millió forintnál tart. (Az előző évi bevallás csupán annyiban tért el, hogy akkor még 250 ezer készpénzt jelölt meg, míg a bankszámláján 9,6 milliót).

Elnökhelyettesi tisztsége előtt a KTI Nonprofit Kft.-nél dolgozott, ahol havonta 1-5 millió forintot kapott. A Buda-Office Kft.nél betöltött megbízása havi 500 ezer-1 millió forintot hozott a konyhára. Az Appalosa Kft.-nél szintén megbízással tevékenykedett, de díjazás nélkül, míg a Dabóczi Testvérek Tanácsadó Bt.-jének ügyvezetőjeként szintén 3. kategóriás jövedelmet kapott (500 ezer-1 millió forint). Díjazás nélkül Dabóczi részt vállalt a Közlekedéstudományi Egyesületben, a 72 Tanítvány Alapítványban, a 72 Tanítvány Mozgalomban és MÉCS Egyesületben is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!