3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Együtt volt politikusa Kovács Alex Gáborral a Tiéd a Belváros jelöltjével szemben győzedelmeskedett az V. kerületi előválasztáson.

Juhász Péter, az egykori Együtt nevű párt elnöke nyerte a belvárosi előválasztást a kerületi ellenzéki frakció jelöltjével szemben, így ő lesz a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter ellenzéki kihívója a júniusi önkormányzati választáson – írja a Telex. Az előválasztást lebonyolító Civil Választási Bizottság összesítése alapján az eredmény így alakult:

  • Juhász Péter: 711 szavazat (58 százalék);
  • Kovács Alex Gábor: 516 szavazat (42 százalék).

Juhász Péter egy egyfarkú kutyával barátkozik a Belvárosban
Juhász Péter egy egyfarkú kutyával barátkozik a Belvárosban
Fotó: Juhász Péter Facebook

A belvárosi részvétel jóval alacsonyabb volt, mint a vasárnap zárult XII. kerületi előválasztáson (ott 6275-en szavaztak, a választásra jogosultak 14 százaléka). A Belvárosban összesen 1227-en szavaztak érvényesen. A kerületi választási névjegyzékben valamivel több mint 20 ezer választó van (közülük nagyjából 5 ezren külföldi állampolgárok). Tehát a részvételi adat itt körülbelül 6 százalékos volt.

A polgármesteri posztért előbb az ellenzék helyi frakcióvezetője, Kovács Alex Gábor jelentkezett be, a helyi ellenzéki képviselők támogatásával, majd a Momentum is bejelentette a saját jelöltjét, Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettest. Végül pár hónappal később Juhász Péter is bejelentkezett, akkor még a Kétfarkú Kutya Párt támogatásával. A Momentum aztán gondolt egyet, visszaléptette Kerpel-Froniust, és inkább Juhász Péter mögé álltak be. A Kutyapárt ezután kifarolt Juhász mögül, mert úgy tudták, más ellenzéki pártok is besorakoznának még Juhász mögé, ők pedig távolságot akartak tartani tőlük. Végül a Momentumon kívül a DK, a Párbeszéd-Zöldek Karácsony Gergely főpolgármesterrel, a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Jakab Péter-féle A Nép Pártján állt be mögé.

Juhász azzal jelentkezett be a posztra, hogy ő annak idején évekig dolgozott a kerületben, például az ingatlanügyek felderítésén. A jelenlegi ellenzéki munkával pedig nem elégedett, pedig „Rogán Antal kerületéről van szó, itt állni kell a sarat”. Egyszer már egyébként próbálkozott a V. kerületben: 2014-ben is indult a polgármesteri posztért a Belvárosban, de 30 százalékos támogatottságával alulmaradt, és a 54 százalékot elérő, fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter nyert. Juhász a kompenzációs listáról jutott be a kerületi képviselő-testületbe, így önkormányzati képviselő lett belőle, de aztán le is mondott a kerületi képviselőségről, mandátumát nem töltötte ki, mert az akkor még létező Együtt párt elnöki feladataira és az országos politikára akart koncentrálni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!