3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Felmerült, hogy Rogán Antalék befolyásolták az ügyészséget - az ügyészség azonban kinyomozta, hogy nem történt ilyesmi.

Sajtótájékoztatót tartott Fürcht Pál, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője és Kovács Katalin szóvivő a volt igazságügyi miniszter "magánbeszélgetését tartalmazó hangfelvétellel kapcsolatos nyomozásról". A tájékoztató közben kiadták a témában az ügyészség sajtóközleményét is, amiből kiderül: megszüntették a nyomozást.

A nyomozás témája az a hangfelvétel, amelyet Magyar Péter adott át az ügyészségnek, és amelyen Varga Judit akkori igazságügyminiszter arról beszélt, hogy Rogán Antalék hozzáférhettek, illetve manipulálhatták a Schadl-ügyként elhíresült nyomozás anyagait.

Fürcht Pál, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője és Kovács Katalin szóvivő a 2024. június 20-i sajtótájékoztatón.
Fürcht Pál, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője és Kovács Katalin szóvivő a 2024. június 20-i sajtótájékoztatón.
Fotó: Facebook / Magyarország Ügyészsége

A sajtótájékoztatón elhangzott: a Fővárosi Nyomozó Főügyészség 9 tanút hallgatott meg, szakértőket vont be, 17 ezer oldalnyi iratot vizsgált meg. Elsőként Magyar Pétert hallgatták ki, de tanúskodott Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely is. Rajtuk kívül az ügy előadói, a beszélgetésben megnevezett, nem közszereplő személyek ("Detti" és "Dani") is tanúskodtak.

Az ügyészségi nyomozás arra jutott:

a hangfelvételen Varga Judit pletykákat osztott meg férjével, illetve a Magyar Péter által elmondottakkal nem vitatkozott, azokat a férjére ráhagyta. Ezt alátámasztja, hogy a beszélgetés olyan tárgyi tévedéseket tartalmaz, amelyek kizárják azt, hogy az információkat az ügyészségi adatokból, vagy ezen információkat az iratokat ténylegesen ismerő személytől szerezték.

Három irányban indult a nyomozás. Korrupciós bűncselekmény feljelentése elmulasztásának bűntette azért nem valósult meg a főügyészség szerint, mert egyetlen kormánytagnak vagy más hivatalos személynek sem volt tudomása az előkészítő eljárás elrendelése, 2021. március 5. napját megelőzően a korrupciós cselekményről.

A Schadl-Völner ügy nyomozati irataiból történő feltételezett kihúzásokkal kapcsolatos hivatali visszaélés bűntette ügyében a főügyészségi nyomozás megállapította, hogy az ügyiratokat senki nem manipulálta, az ügyészség minden büntetőjogilag releváns adatot a jogszabályi előírásoknak megfelelően értékelt.

Emellett felmerült, hogy Völner Pált a büntetőeljárásról előre figyelmeztették - ez bizonyítékok hiányában nem volt tisztázható, emiatt a nyomozást a nyomozó ügyészség – ebben a tekintetben – bizonyítottság hiányában szüntette meg.

A teljes közlemény itt olvasható >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!