4p

Budapesten és Pest vármegyében legalább 12 ezer forintra kell számítani négyzetméterenként. Viszont a szakmunkások már gyorsabban jönnek, mint egy évvel ezelőtt.

Azt eddig is tudtuk, hogy ha kevés a kivitelező szakember, akkor a meglévők szinte annyit kérnek, amennyit nem szégyellnek. Ez a szégyenhatár azonban egyre csak feljebb tolódott az elmúlt években. Elég megkérdezni egy ismerőst, aki felújíttatta a lakását vagy házát. Nem nagyon dúskálhatunk a konkrét adatokban, mert az érintettek nem beszélnek az ilyesmiről szívesen, ha erre rákérdezünk.

Mélyen kell a zsebbe nyúlni szinte minden szakipari munkánál
Mélyen kell a zsebbe nyúlni szinte minden szakipari munkánál
Fotó: Depositphotos

Van egy-két ágazati vagy kamarai felmérés, de talán a legközelebb a gyártó Mapei cég rendszeres felmérése áll a valósághoz. A vállalat általában 1300-1500 hús-vér szakit kérdez meg arról, hogy milyennek ítéli meg a helyzetet, mennyiért dolgozik. Ezek egy része a cég valamelyik képzési programjában is részt vesz és évek óta rendszeres kapcsolatban áll vele. Sok vállalkozó szerepel a cég által elindított szakember-adatbázisban, ami egyfajta ajánlóként is működik a magánmegrendelők számára.

A nemrégen közölt idei felmérésből (sajnos csak 730 fő nyilatkozott) kiderült, hogy jelentősen emelkedtek a munkadíjak az egy évvel korábbihoz képest. Ma az átlagos négyzetméterár 10 215 forint, ami 18 százalékkal magasabb az előző évinél. Az árnövekedés hátterében részben az inflációs hatás áll, részben az, hogy a csökkenő kereslet hatására egyes szakemberek áremeléssel próbálták ellensúlyozni a bevételük csökkenését.

Azonban a munkadíjak terén jelentős regionális eltérések figyelhetők meg. A tízezer forintot csak Budapesten és a Pest megyében haladja meg az átlagos munkadíj négyzetméterenként – hívta fel a figyelmet Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője, amikor a részletekről számolt be.

A legjelentősebb mértékben Budapesten, 28 százalékkal és Pest vármegyében, 31 százalékkal emelkedtek a munkadíjak átlagosan. A legalacsonyabb, 13 százalék munkadíj növekedés Dél-Dunántúlon, valamint 16 százalék a Nyugat-Dunántúlon volt.

"Ezek a különbségek nem csupán a szakember-kínálat és -kereslet dinamikáját tükrözik, hanem szorosan összefüggenek a különböző régiók gazdasági helyzetével, az ott élők jövedelmével és életszínvonalával is. Például Budapest és Pest megye magasabb munkadíjai összefüggenek a fővárosi agglomeráció magasabb gazdasági teljesítményével, míg az Észak-Alföldi régió alacsonyabb díjai a kedvezőtlenebb gazdasági feltételek következménye" - magyarázta a cégvezető. 

A megkérdezett szakemberek 60 százaléka tervez áremelést idén, ennek mértéke átlagosan 12 százalék. Az áremelést az inflációval és a költségek emelkedésével indokolták a válaszadó szakemberek. Ezzel szemben, akik nem terveznek emelést, azért találják megfelelőnek a munkadíj mértékét, mert érzékenynek ítélik a piaci helyzetet, attól tartanak, hogy visszaesnek a megrendelések.

Ugyanakkor az is kiderült, hogy tovább mérséklődött a szakemberhiány az építőiparban. Az átlagos várakozási idő 52 napra rövidült februárban. Ez kismértékű, 10 százalékos csökkenés a múlt évi adatokhoz képest.

„Fokozatosan helyreáll a szakemberek iránti kereslet és kínálat egyensúlya. Sajnos azonban a várakozási idő csökkenése a mérséklődő kereslet következménye. Bár januárban már voltak jelei a fellendülésnek, a piac még kivár. A rövidülő várakozási idő és a csökkenő szakemberhiány hozzájárul majd a piaci élénküléshez" – véli Markovich Béla.

Az alábbi grafikon inkább csak iránymutató az árakhoz, és nem a négyzetméterekre, hanem az óradíjakra vonatkozik. Ennyit feltétlenül elszámolhatnak a vállalkozók. Idei adat azért nincs még a grafikonban, mert a kormányrendelet általában az év közepe felé szokott kijönni.

A Mapei felmérése szerint a várakozási idő hossza szakmánként és a munka nagyságától függően változik. Az apróbb javításokra 39, míg a kisebb kivitelezési és felújítási munkákra 46 napot kell várni átlagosan. A közepes méretű beruházások esetében 56, míg a nagyberuházásoknál a várakozási idő 68 nap. Jelenleg kőművesekre és burkolókra kell a legtöbbet, 59 és 57 napot várni. A generálkivitelezők várakozási ideje jelentős mértékben, 75-ről 53 napra csökkent. A leggyorsabban a villanyszerelők állnak rendelkezésre, 33 nap várakozási idővel. Ezután következnek a víz- és gázszerelők 41, az épületgépészek 42, és a festők 43 nappal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!