2p

Az amerikai közösségi médiában riogató kommentek szerint ha valaki az elkészítés után másnap rizst vagy tésztát fogyaszt, akkor biztosan megbetegszik. Ez a „népi tapasztalat” nem egészen igaz.

A rizsről és más főtt gabonatermékekről, például a tésztáról az a hír járja a közösségi média mindentudó hozzászólóinak posztjain, hogy állottan, másnap fogyasztva betegséget okoznak. A hír igaz is, meg nem is. Kellő óvatosság hiányában valóban hasfájás, hasmenés lehet a történet vége, de elkerülhető a baj – derült ki a Consumer Reports fogyasztóvédelmi magazin összefoglalójából. 

A riogatást a helyén kell kezelni, de az óvatosság is indokolt
A riogatást a helyén kell kezelni, de az óvatosság is indokolt
Fotó: Pixabay

A jó hír tehát az, hogy nem kell kidobni a maradékot. Ugyanakkor jó, ha a háztartást vezetők tudják a tárolásukkal kapcsolatos kockázat okát. Létezik egy Bacillus cereus nevű baktérium, ami számos ételben megtalálható, ám kétségtelenül a rizsben fordul elő a legnagyobb valószínűséggel. Ennek a kórokozónak van egy nagyon aljas tulajdonsága.

Nevezetesen, szemben sok más társával, nem pusztítható el pusztán a főzéssel. Képes ugyanis arra, hogy spóráit védőburokba zárja, így túlélje a főzést, majd szobahőmérsékletre melegedve újra szaporodni kezdjen. Ha az emberek ezután fogyasztják, akkor szédülést, hányást, hasmenést okozhat néhány órán belül vagy legkésőbb 8-16 óra múlva.

Ezzel együtt messze nem ez a legveszélyesebb bacilus, ami az étellel jut el az emberek szervezetébe. Az USA-ban évente átlagban 63 ezer ember betegszik meg a Bacillus cereus miatt – derül ki a hivatalos egészségstatisztikából. Ezzel szemben 1,35 millióan kapnak szalmonellafertőzést és közülük 420-an belehalnak ebbe. Szokás szerint a kisgyerekek és az idősek vannak nagyobb veszélyben az ételmérgezések esetén. A védekezés kulcsa, hogy ne hagyjuk sokáig szobahőmérsékleten a főtt rizs vagy tészta maradékát. A veszélyzóna, amiben a Bacillus cereus a leggyorsabban magához tér, a főzés átvészelése után a négy és hatvan Celsius-fok közti hőmérséklet. Ezért a rizs- és tésztamaradékot tanácsos két órán belül vagy még hamarabb lefagyasztani. Amikor elővesszük a korábban eltett ételt, akkor gondoskodjunk róla, hogy legkevesebb 75 Celsius-fokra felmelegítsük. Ez elpusztítja a korábbi főzés ellenére megmaradt spórákból időközben kialakult baktériumokat. (via Consumer Reports

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!