A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek március 1-től április 1-ig 2420 ellenőrzést bonyolítottak le a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés során. Ebből 272 élelmiszer-előállító helyen, 1555 az élelmiszer-forgalmazásban, 231 kistermelőnél, 29 őstermelőnél és 333 vendéglátóhelyen történt - közölte a hatóság.
- Az élelmiszer-előállító és forgalmazó létesítményekben feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 31 alkalommal figyelmeztetés és 188 esetben bírság kiszabása mellett döntöttek, utóbbi értéke meghaladta a 15 millió forintot.
- A feltárt hiányosságok és szabálytalanságok miatt 21 alkalommal kellett a tevékenységet korlátozni. Szankció tekintetében a figyelmeztetések száma hasonlóan alakult a tavalyihoz, ugyanakkor összértékét tekintve idén jóval kevesebb bírságot szabtak ki a szakemberek.
A különböző létesítmények ellenőrzése során az ellenőrök leggyakrabban higiéniai hiányosságokat derítettek fel, melynek előfordulási aránya 6,9 százalék volt, szemben az egy évvel korábbi 5,9 százalékkal. A dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolása is visszatérő probléma: ez az ellenőrzések 4,3 százalékában fordult elő, míg tavaly 3,8 százalékos volt ez az arány. Szerény mértékben, de csökkent a nyomonkövethetőségre vonatkozó hiányosságok aránya: idén az összes ellenőrzés 3,5 százalékában fordult elő ezzel kapcsolatos probléma, míg 2023-ban 3,8 százalékról volt szó.
Az ellenőrzések során összesen 916 élelmiszer tételt vontak ki a forgalomból, 13 028 kilogramm mennyiségben. Az intézkedés oka elsősorban a fogyaszthatósági, minőségmegőrzési idő lejárta volt, de jelölési hibák és nyomonkövetési hiányosságok is előfordultak.