<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Az üzemeltetés veszteséges, így viszont értékes vagyonelemekről mondanak le az önkormányzatok.

A Népszava körképe szerint a lap által megkeresett 13 nagyváros közül hatnál döntöttek a közművagyon állami kézbe adásáról, öt városban nemet mondtak erre a lehetőségre, két önkormányzat pedig még nem döntött.

Az önkormányzatok azért kerültek ilyen döntéshelyzetbe, mert a közműszolgáltatások díjait a kormányzat befagyasztotta a rezsicsökkentés nevében, így viszont a bevételek nem voltak elegendők a közműcégek működtetéséhez. A kormány "megoldásként" azt ajánlotta fel, hogy az önkormányzatok ingyen átadhatják a közműcégeket az államnak. Ezzel ugyan a veszteségektől megszabadulnak, cserébe vagyonvesztést szenvednek el.

A lap összesítése szerint a fideszes vezetésű Kaposvár és Székesfehérvár sem látott más kiutat a helyzetből, mint a közműcégek átadása, de ez a döntés született Baján, Szolnokon, Szekszárdon és Békéscsabán is.

Miskolcon és Hódmezővásárhelyen egyelőre nem született döntés, míg Pécsett, Cegléden, Debrecenben, Egerben és Szegeden nem tervez élni a lehetőséggel a városvezetés.