4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miután a Direkt36 írt róluk.

Januárban még több tucat magántőkealap valós tulajdonosa szerepelt a NAV tényleges tulajdonosi adatbázisában. A Direkt36 cikkének erről szóló cikkének megjelenése óta azonban törölték őket. Az eltűnésükért senki nem vállal felelősséget - írta most a Direkt36 a Telexen.

Még jobban rejtőzködnek a NER-es gazdagok. Képünk illusztráció.
Még jobban rejtőzködnek a NER-es gazdagok. Képünk illusztráció.

Az oknyomozó Direkt36 emlékeztetett: ez a gazdagok körében az utóbbi években egyre népszerűbbé váló befektetési forma alacsony adókat és anonimitást biztosít – hasonlóan az offshore cégekhez –, ezért sok százmilliárd forint vándorolt frissen alapított magántőkealapokba. Ebbe a rejtőzködő világba biztosított ritka bepillantást a NAV 2021 óta működő, úgynevezett tényleges tulajdonosi adatbázisa, amelyben több tucat magántőkealap legnagyobb befektetőinek neve is felbukkant. Köztük volt számos közismert kormányközeli milliárdos, például Száraz István, Szíjj László, Mészáros Lőrinc, Hernádi Zsolt vagy Jászai Gellért. Mint a Direkt36 megírta, ez azért fordulhatott elő, mert az adatbázis friss, a rá vonatkozó szabályozás pedig bonyolult, így nem mindig egyértelmű, hogy milyen adatoknak kell ott szerepelniük.

Az év elején a „magántőkealap" keresőszóra még 37 érdemi találatot adott a NAV adatbázisa, ez nullázódott le júliusra. Pedig a két keresés között eltelt fél évben gyors ütemben szaporodtak tovább a magántőkealapok: míg januárban még 119 magántőkealapot tartott nyilván a Magyar Nemzeti Bank (MNB), most, július második felében már 182-t listáz ki a keresője - írta a portál.

Az eltelt időben a vonatkozó jogszabályok nem változtak, új iránymutatások nem jelentek meg. A magántőkealapok adatait egyszerűen törölték. Ezért azonban senki nem vállal felelősséget. Az adatbázist működtető és felügyelő adóhatóság a Direkt36-nak küldött, összesen másfél soros válasza alapján ők egyáltalán nem foglalkoznak az adatbázisban megjelenő adatokkal: „A tényleges tulajdonosi adatbázis a számlavezetők által – minden hónapban – szolgáltatott adatokat mutatja meg. Ezeket az adatokat a NAV változtatás nélkül teszi elérhetővé." Tehát az adatok beküldését az a bank végzi, amely az adott magántőkealap számláját kezeli.

Az MNB sem felügyeli, hogy mi kerül be a tényleges tulajdonosi adatbázisba, holott korábban adott ki iránymutatást arról, hogyan kell megállapítani a cégek és más, bonyolultabb üzleti formák valós tulajdonosait. Szerintük a felügyelő szerv – amely Magyarországon a pénzmosás elleni küzdelemért felelős – a NAV, a felmerülő kérdésekre pedig a jogalkotónak, azaz a Gazdaságfejlesztési Minisztériumnak (GFM) kell válaszolnia. A GFM nem reagált a portál megkeresésére. Az adatok törlésével kapcsolatban megkerestekk 8 magántőkealap-kezelő céget is, amelyek összesen több, mint 20 magántőkealapot kezelnek. Alapjaik közül sokat korábban megtaláltak a NAV adatbázisában.

A portál azt írta, hogy a Mészáros Lőrinc-féle Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. azt közölte: sem az adatok törlését, sem módosítását nem kezdeményezték. A Jászai Gellérthez köthető IKON Alapkezelő is azt írta, hogy bár korábban kezdeményezték a magántőkealapjaikra vonatkozó adatok pontosítását a NAV rendszerében, de nem tettek lépéseket a törlésükre. A Tiborcz István üzlettársa és barátja, Szécsényi Bálint által vezetett Közép-Európai Kockázati és Magán-tőkealap Kezelő Zrt. szerint az ügyben csak a NAV illetékes.

A Mészáros Lőrinc céges ügyeit intéző ügyvédként ismert Kertész József Tamás, aki egyben a Primefund Befektetési Alapkezelő igazgatósági elnöke sem adott egyértelmű választ arra, hogy kezdeményezték-e az adatok törlését. „A pozíciómból eredően nem tudok erre választ adni, nem válaszolhatok a szakmám szabályai alapján" - közölte Kertész, aki szerint a tényleges tulajdonosi adatbázist létrehozó törvény egyébként sem nevesíti a magántőkealapokat – utalt ezzel arra, hogy szerinte emiatt nem is kell szerepelniük a rendszerben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!