3p

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

 • Hosszútávú biztonsági megállapodást kötött Dánia és Ukrajna, ennek keretében Koppenhága 10 éven át katonai támogatást nyújt Kijevnek - közölte csütörtökön Mette Frederiksen dán miniszterelnök, aki egy újabb, 1,7 milliárd dán korona (88,4 milliárd forint) értékű azonnali katonai segélycsomagot is bejelentett Ukrajna számára. A dán kormányfő emellett felszólította Ukrajna szövetségeseit is, hogy növeljék az adományaikat az ország megsegítésére az Oroszországgal vívott háborúba.
  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök katonákkal beszélget a Donyeck megyei látogatása során (korábbi felvétel). Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat
  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök katonákkal beszélget a Donyeck megyei látogatása során (korábbi felvétel). Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat
 • A német szövetségi parlament (Bundestag) támogatta csütörtökön azt a kormányindítványt, hogy Németország további katonai támogatást nyújtson Ukrajnának, beleértve nagyhatótávolságú fegyverrendszerek és lőszerek küldését. Nem szerepel viszont az előterjesztésben az 500 kilométeres hatótávolságú Taurus-rakéták szállítása. Az elfogadott javaslat e kérdésben homályos, a képviselők egy része szerint a nagyhatótávolságú fegyverekbe a Taurus rakéták is beleértendők, mások ezzel ellentétes álláspontra helyezkedtek az MTI szerint.
   
 • A déli ukrán védelmi erők megerősítették csütörtökön, hogy csapást mértek Herszon megyében az orosz csapatok egy összpontosulására, amelynek a parancsnoksága is valószínűleg ott volt. Állítólag arról a Dnyeper (Dnyipro) folyó bal partján fekvő településről van szó, amelyről a héten Vlagyimir Putyin orosz elnök azt állította, hogy bevették az orosz csapatok.
   
 • Elfoglalták a donyecki régióban lévő Pobjeda települést az Ukrajnát támadó orosz erők az elmúlt nap folyamán, miközben mind Avgyijivkánál, mind Donyecknél folytatták az előrenyomulást az orosz védelmi minisztérium szerint. A Reuters az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva szintén azt közölte, hogy az orosz erők bevették Pobjedát, és a donyecki régió számos más térségében is erősítették a pozícióikat.
   
 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktörvénymódosító javaslatot terjesztett be a parlament elé a sorkatonák tartalékba helyezéséről a hadiállapot alatti katonai szolgálatuk befejezése után - hozta nyilvánosságra Olekszij Honcsarenko ellenzéki képviselő csütörtökön a Telegramon. Az MTI szerint a törvényjavaslatban az áll, hogy azokat a sorkatonákat, akiknek a hadiállapot idején lejárt a katonai szolgálata, de azt a határidőn túl meghosszabbították, az ukrán elnök rendeletében meghatározott időkereten belül bocsássák el, és vegyék tartalékos állományba.
   
 • Volodimir Zelenszkij emellett aláírta azt a rendeletet, amely lehetővé teszi a külföldiek és a hontalanok számára, hogy az ukrán nemzeti gárdánál szolgáljanak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!