3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jobb vadászgépeket is kaphat Ukrajna, mint az F-16-os? Cirkálórakétákkal és drónokkal támadták a fontos orosz kikötővárost. Reggeli háborús hírösszefoglaló.

  • Súlyos támadást intézett az éjjel Ukrajna a szevasztopoli kikötő és kapcsolódó létesítményei ellen. Orosz források szerint tíz cirkálórakéta és három tengeri drón vett részt a támadásban, előbbiek közül hetet lelőttek, utóbbiakat mind megsemmisítették, mielőtt elérték volna céljaikat. Az orosz illetékesek szerint két javítás alatt álló hajó szenvedett sérüléseket. A helyi kormányzó tűzről és 24 sebesültről számolt be.
  • Független jelentések hatalmas robbanásokról számoltak be a kikötő környékéről, miközben a Krímet Oroszországgal összekötő kercsi hídon is leállították az orosz hatóságok a forgalmat.
  • Romániában megkezdődött óvóhelyek építése az ukrán határ közelében lakók számára, miután múlt héten orosz eredetű drónok lezuhant darabjaira bukkantak az országban.
  • Lengyelország saját hatáskörben, egyoldalúan is fenntartja az ukrán gabonára vonatkozó importtilalmat, még akkor is, ha az uniós korlátozások pénteken hatályukat vesztenék, mert nem hosszabbítanák meg az érvényben lévő intézkedéseket.
  • Lezuhat egy Szu-24-es orosz harci repülőgép Oroszország déli részén, gyakorlórepülés közben. A kétfős legénység sorsáról, illetve a baleset okairól nem közölt továbbiakat az orosz védelmi minisztérium.
  • Svéd sajtóértesülések szerint a svéd kormány Gripen vadászrepülőgépek Ukrajnának való átadását fontolgatja. A svéd közrádió tudósítása szerint a kormány néhány napon belül formális felkérést intézhet a fegyveres erőkhöz az ügyben. (A Gripenek előnyeiről laptársunk, a Privátbankár korábbi elemzésében is olvashat.)
  • Vlagyimir Putyin kizárta, hogy további sorozásra vagy mozgósításra kerüljön sor Oroszországban, állítása szerint ugyanis naponta 1000-1500 ember csatlakozik önkéntesen a fegyveres erőkhöz. Külföldi szakértők szerint Putyin megpróbálja a jövő márciusi elnökválasztásokig kihúzni további mozgósítás nélkül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!