4p

A korábbi hónapokban komoly kudarcokat elszenvedő orosz hadsereg az elmúlt egy hétben – a nemzetközi jogot ismét felrúgva - az ukrán polgári infrastruktúrát sikeresen támadta. Ezt elsősorban az Irántól vásárolt drónoknak köszönhetően tudták megtenni, nem véletlen hoztak most szankciókat ellenük is. Péntek reggeli háborús összefoglaló.

Irán jelentősen elmélyítette szerepvállalását az ukrajnai orosz invázióban azáltal, hogy technikai támogatást nyújtott orosz pilótáknak, akik iráni gyártmányú drónokkal támadtak polgári célpontokat - erősítette meg a Fehér Ház. Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának tagja, John Kirby csütörtökön azt mondta, hogy az Egyesült Államok értelmezése szerint az iráni tanácsadók a Krím-félszigeten tartózkodtak, hogy kiképzést és karbantartást végezzenek, miután az orosz erők nehézségekbe ütköztek a pilóta nélküli repülő bombák üzemeltetése során.

Az Egyesült Királyság új szankciókat vezet be három iráni személy és egy olyan vállalkozás ellen, amely Oroszországnak Ukrajna bombázására használt drónokkal való ellátásáért felelős. Azzal, hogy ezeket a drónokat szállítja, Irán „profitál Oroszország ukrán állampolgárok elleni támadásaiból, és tovább növeli az emberek szenvedését és a kritikus infrastruktúra lerombolását” – áll a külügyi hivatal közleményében. Mind a négyük vagyonát zárolták, és az egyénekre kiutazási tilalom is vonatkozik. Az Egyesült Királyság bejelentése előtt az EU szankciókat fogadott el ugyanazzal a vállalkozással és három magánszeméllyel szemben.

Egy Sahed-129-es, rajta és előtte az iráni fejlesztésű irányított bombák. Fotó: Wikimedia
Egy Sahed-129-es, rajta és előtte az iráni fejlesztésű irányított bombák. Fotó: Wikimedia

Teherán tagadja, hogy Moszkvának szállította volna a drónokat, míg a Kreml szerint a nyugat „nyomást” akar gyakorolni Iránra azzal a váddal, hogy Moszkva az országban gyártott drónokat használ.

A Moszkva által támogatott önjelölt tisztviselők Ukrajna déli Herszon régiójában megkezdték civilek átköltöztetését Oroszország területére, az ukrán ellentámadástól való félelemre hivatkozva. A kulcsfontosságú déli város oroszok által kinevezett vezetője, Vladimir Saldo arról beszélt, hogy akár 60 000 embert is átköltöztetnek a Dnyipro folyón. Az orosz állami tévé olyan képeket sugárzott, amelyeken emberek csónakkal menekültek el a városból. A hatóságok szerint mostanra körülbelül 15 ezer embert evakuáltak. Ugyanakkor az ukrán tisztviselők „propaganda show-nak” minősítették Oroszország bejelentéseit, és felszólították az embereket, hogy ne tegyenek eleget a kiürítési kérésnek. Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke szerint a lakosság áthelyezése nem kimentés, hanem valójában deportálás.

A brit hírszerzés szerint Oroszország közelmúltbeli beismerése, hogy „nehéz helyzet alakult ki” Herszon régióban, rendkívül szokatlan, és valószínűleg azt jelzi, hogy a hatóságok fontolgatják erőik jelentős kivonását a Dnyipro folyótól nyugatra eső területről.

Ukrajna csütörtök reggel 7 órától országszerte korlátozni kezdte az áramellátást, válaszul Oroszország energetikai infrastruktúrája elleni csapásokra. Zelenszkij elnök szerint több mint 300 támadás tönkretette az ország erőművei egyharmadát. Az ukránoknak most fel kell készülniük a „gördülő áramszünetekre”, az embereknek pedig energiát kell spórolniuk – figyelmeztetett Kirillo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője.

Olaf Scholz német kancellár csütörtökön kijelentette, hogy Putyin az energiát és az éhezést fegyverként használja, de nem sikerült megtörnie a nyugat egységét, és nem fogja elérni háborús céljait a felperzselt föld taktikájával. „Nem hagyjuk, hogy Moszkva legutóbbi eszkalációja válasz nélkül maradjon. A felperzselt föld taktikája nem segít Oroszországnak megnyerni a háborút. Csak megerősítik Ukrajna és partnerei egységét és eltökéltségét” – mondta Scholz a német parlament előtt.

A NATO-szövetségesek cselekedni fognak, ha Svédország vagy Finnország nyomás alá kerül Oroszország vagy más ellenfél részéről, mielőtt a szövetség teljes jogú tagjává válnának - mondta csütörtökön Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!