<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Zelenszkij kitüntetéseket adott át a fronton.

Az orosz hadsereg nemrégiben hét települést vont ellenőrzése alá a Donyec-medencében, az ukrán fegyveres erők vesztesége pedig novemberben meghaladta a 8 ezer főt - jelentette ki Szergej Sojgu védelmi miniszter egy keddi parancsnoki telefonkonferencián. A tárcavezető az ukrán veszteségek közé sorolt még öt repülőgépet, tíz helikoptert, közel 150 harckocsit és több mint 300 páncélozott harcjárművet is. 

Az ukrán erők a frontvonal egyes szakaszain már elérték az orosz államhatárt. Fotó: MTI/AP
Az ukrán erők a frontvonal egyes szakaszain már elérték az orosz államhatárt. Fotó: MTI/AP

 • Az orosz csapatok offenzívát hajtottak végre Liman irányában, amelynek eredményeként előnyös védvonalakat és új állásokat foglaltak el. A támadás következtében több mint nyolcvan ukrán katona, két harckocsi, három páncélozott harcjármű és két kisteherautó "semmisült meg". 
 • Az orosz harcászati repülőgépek, valamin a rakéta- és tüzérségi erők négy ukrán vezetésipontra, 83 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 176 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást. Eltalálták egyebek között külföldi "zsoldosok" egyik ideiglenes állomáshelyét a Harkiv megyei Iljicsivka településen, és megsemmisítették egy Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer radarállomását, valamint három rakéta- és tüzérségi fegyver- és lőszerraktárt. Az orosz légierő lelőtt egy ukrán MiG-29-es repülőgépet, a légvédelem pedig hat drónt, 15 HIMARS- és Uragan-rakétát, valamint két amerikai gyártmányú HARM radarelhárító rakétát.
 • Több napba is beletelik, mire Oroszország felkészül egy új masszív rakétacsapásra - jelentette ki Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője keddi sajtótájékoztatóján. Kifejtette, hogy az előkészítés magában foglalja a rakéták útvonalának programozását és különféle hírszerzési információkat. Az oroszok figyelembe veszik az ukrán légvédelmi rakétarendszerek telepítését, kiszámítva a légvédelem gyenge pontjait.
 • Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke egy tévéműsorban úgy vélekedett, hogy Oroszországnak maradtak még rakétái Ukrajna ellen néhány újabb nagyszabású rakétacsapáshoz. Hozzátette ugyanakkor, hogy Oroszország nagy pontosságú fegyvertartaléka már a kimerülés szélén van, és láthatóan Oroszország kész bevetni minden tartalékát. Gyártanak ugyan újabb rakétákat, de ez elenyésző számú ahhoz képest, amennyit felhasználnak.
 • Újabb fogolycserét hajtott végre Kijev Moszkvával, 60-60 katonát cseréltek ki. A megszállt területek reintegrációjáért felelős ukrán tárca pedig azt közölte, hogy csere keretében 45 elesett ukrán katona holttestét kapta vissza Ukrajna.
 • Dmitro Zsivickij, az északkeleti Szumi megye kormányzója közölte, hogy a hétfőn Oroszország 84 csapást mért a régióra. Lövedék csapódott egy férfikolostorba, amelynek több épülete megrongálódott, a gazdaságukban nevelt szarvasmarhák közül többen repeszsérülésektől pusztultak el.
 • Oroszország kész a tartós békére, de a "különleges hadművelet" céljainak  megvalósítása előtt nem lát esélyt a tárgyalásokra - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.
 • Volodimir Zelenszkij kedden ellátogatott a Donyeck megyei Szlovjanszkba, az ukrán elnök a fegyveres erők napja alkalmából találkozott a donyecki harcokban résztvevő ukrán katonákkal, kitüntetéseket adott át, és megemlékezett az elesettekről. "Hiszek benne, hogy legközelebb már az ukrán Donyeckben és Luhanszkban fogunk találkozni" - mondta a két kelet-ukrajnai megye székhelyeire utalva, amelyeket az oroszbarát szakadárok ellenőriznek.
 • Bukarestben két gyanús boríték miatt riasztották kedden a hatóságokat Ukrajna nagykövetségéhez, miután múlt héten levélbomba robbant Ukrajna madridi nagykövetségén, és Kijev tájékoztatása szerint Európa-szerte több ország ukrán nagykövetségére érkeztek állatszemeket tartalmazó véres csomagok.
 • Lettország kedden visszavonta a Dozsgy orosz független televíziós csatorna sugárzási engedélyét, miután az a médiahatóság szerint számos jogsértést követett el, például olyan térképet mutatott be, amelyen a Krím Oroszország részeként szerepelt.Több más oroszországi médium is a lett fővárosba menekült, köztük a Novaja Gazeta Europe és a Deutsche Welle moszkvai irodája. A Meduza független weboldal már 2014 óta dolgozik a lett fővárosban.
 • Szófiában kedden a Csodatevő Szent Miklós orosz ortodox templomnál tüntettek, ahol az orosz nagykövet és Antonyij (Szevrjuk) volokalamszki metropolita, a moszkvai patriarkátus külső egyházi kapcsolataiért felelős osztályvezetője tartózkodott - közölte a Novinite helyi hírügynökség. (MTI)