2p

A háború 588. napja volt a szerdai. Esti hírösszefoglaló. 

  • Volodimir Zelenszkij már készül a télre. Az ukrán elnök az X névre átkeresztelt Twitteren számolt be arról, hogy kormánya azon dolgozik, hogy Ukrajnát további légvédelmi rendszerekkel lássa el. Tavaly télen az orosz erők szándékosan célba vették Ukrajna infrastruktúráját, kiiktatva az áramot és a gázt akkor, amikor szükség lett volna a fűtésre – ennek megelőzésében segíthetne minden bizonnyal a légvédelmi rendszer.

Készül a télre. Fotó: Ukrán elnöki hivatal
Készül a télre. Fotó: Ukrán elnöki hivatal

  • Ismét ukrán katonák szálltak partra a Krímben. Andrij Juszov, a hírszerzés szóvivője arról számolt be, hogy azu krán különleges erők katonái szálltak ismét partra az Oroszország által még 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten, ahol támadást hajtottak végre az ottani orosz erők ellen, majd visszavonultak. Az ukrán beszámoló szerint mindkét oldalon voltak veszteségek.
     
  • Több hajó is ukrán kikötők felé tart. Dmitro Pletencsuk, az ukrán haditengerészet szóvivője szerint jelenleg 12 kereskedelmi hajó tart ukrajnai kikötők felé a Fekete-tengeren. A tisztségviselő kifejtette, hogy az ukrán kikötőket további három hajó készül elhagyni az újonnan létesített folyosón, amelyen már tíz hajó elindult. Pletencsuk megjegyezte, hogy a Fekete-tenger helyzete jelenleg ellenőrzés alatt áll, de bonyolult.
     
  • Iráni fegyverek kerülhetnek Ukrajnába. Miközben egyre hangosabbak azok a nemzetközi figyelmeztetések, hogy kifogyhatnak a szövetségesek az Ukrajnának adható fegyverekből és lőszerekből. A CNN jelentése szerint az Egyesült Államok most Iránban lefoglalt fegyvereket és lőszereket küldene Ukrajnába, ennek legalitása azonban egyelőre kérdéses.
  • Két hónapja nem találnak egy ukrán újságírónőt. Az International Women’s Media Foundation közlése szerint a szabadúszó Viktorija Roscsina Ukrajna egy Oroszország által megszállt területéről tudósított, és augusztus 3. óta nem hallottak róla semmit.

(The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!