<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A magyar miniszterelnök Párizsban jár hivatalos látogatáson.

2019 után ma ismét fogadja Emmanuel Macron Orbán Viktort. Ez a harmadik hivatalos találkozó a 2017 óta hivatalban lévő, centrista-liberális francia államfő és a magyar miniszterelnök között,  írja laptársunk, a Privátbankár.hu.

Az első meetingre még 2019 októberében, Párizsban került sor. A magyar kormányfő látogatását bő két évvel később, 2021 decemberében viszonozta a francia államfő, aki a V4-ek (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország) csúcstalálkozójára érkezett a magyar fővárosba, és külön is tárgyalt a magyar miniszterelnökkel.

Orbán Viktor és Emmanuel Macron Párizsban 2019. október 11-én. Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Orbán Viktor és Emmanuel Macron Párizsban 2019. október 11-én. Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A mai találkozón a két vezető valószínűleg „Ukrajna támogatásáról, az európai versenyképesség erősítéséről, energiaügyekről és az európai védelmi ipar fejlesztéséről” tárgyal majd egymással francia közlések szerint, emellett a francia elnök ezúttal is szóba hozza majd a „jogállamisággal kapcsolatos témákat”. A találkozó apropóját a másfél hét múlva, március 23-24-én sorra kerülő EU-csúcs adja.

A francia Le Monde a vizittel összefüggésben emlékeztet arra, hogy Magyarország nagyon függ az orosz energiahordozóktól, valamint arra is, hogy Orbán Viktor nyíltan ellenzi az EU ukrajnai háborúval kapcsolatos politikáját, kritizálja az Oroszország elleni szankciókat – bár rendre megszavazza azokat –, fenntartja a kapcsolatokat Moszkvával és nem hajlandó fegyvereket szállítani Ukrajnának.

További részletek a Privátbankár.hu cikkében.