2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar miniszterelnök Párizsban jár hivatalos látogatáson.

2019 után ma ismét fogadja Emmanuel Macron Orbán Viktort. Ez a harmadik hivatalos találkozó a 2017 óta hivatalban lévő, centrista-liberális francia államfő és a magyar miniszterelnök között,  írja laptársunk, a Privátbankár.hu.

Az első meetingre még 2019 októberében, Párizsban került sor. A magyar kormányfő látogatását bő két évvel később, 2021 decemberében viszonozta a francia államfő, aki a V4-ek (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország) csúcstalálkozójára érkezett a magyar fővárosba, és külön is tárgyalt a magyar miniszterelnökkel.

Orbán Viktor és Emmanuel Macron Párizsban 2019. október 11-én. Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Orbán Viktor és Emmanuel Macron Párizsban 2019. október 11-én. Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A mai találkozón a két vezető valószínűleg „Ukrajna támogatásáról, az európai versenyképesség erősítéséről, energiaügyekről és az európai védelmi ipar fejlesztéséről” tárgyal majd egymással francia közlések szerint, emellett a francia elnök ezúttal is szóba hozza majd a „jogállamisággal kapcsolatos témákat”. A találkozó apropóját a másfél hét múlva, március 23-24-én sorra kerülő EU-csúcs adja.

A francia Le Monde a vizittel összefüggésben emlékeztet arra, hogy Magyarország nagyon függ az orosz energiahordozóktól, valamint arra is, hogy Orbán Viktor nyíltan ellenzi az EU ukrajnai háborúval kapcsolatos politikáját, kritizálja az Oroszország elleni szankciókat – bár rendre megszavazza azokat –, fenntartja a kapcsolatokat Moszkvával és nem hajlandó fegyvereket szállítani Ukrajnának.

További részletek a Privátbankár.hu cikkében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!