5p

Rekorderedményekről számolt be az Egyesült Államok gazdasági kormányzata a napokban. Az amúgy is rég látott magaslatokba szökő dollárárfolyammal az olaj is tovább mászik fel a képzeletbeli toronyra. Ezt minden tankolásnál érezni fogja minden autós, ahogy minden vásárló is, akinek hozzá kell jutnia a szükséges termékekhez.

Az amerikai gazdaság az elmúlt negyedévben közel két éve a leggyorsabb ütemben növekedett, a GDP éves szinten 4,9 százalékkal nőtt. A fogyasztási kiadások 4 százalékkal, 2021 óta a legmagasabb mértékben emelkedtek, miközben a maginfláció 2020 óta a leglassabb ütemre mérséklődött.

A növekedés ellenére a Federal Reserve, az amerikai jegybank a potenciális inflációs kockázatok miatt óvatos a kamatemeléssel kapcsolatban.

A Morgan Stanley elemzése szerint ez is egy kettősséget hoz, lévén a jegybank épp az infláció letörésén dolgozik, miközben a gazdasági kormányzat a növekedést akarja fenntartani, javarészt lakossági költéssel.

Az USA, mint a világ legfejlettebb gazdasága eleve alapvetően szolgáltatásokra épül, amelyekre egyre fokozottabb az igény. Eddig a járványhelyzet és egyéb kockázatok miatt spórolás volt, most már milliárdok mennek éttermi fogyasztásra és koncertekre.

Ismert feszültség

A fiskális és a monetáris, avagy költségvetési és monetáris oldal közötti összetűzések nem ismeretlenek. Jelenleg Jerome Powell, a Fed elnöke is úgy próbálja visszafogni a gazdasági növekedést az infláció mérséklése érdekében, hogy ezzel szembemegy a gazdasági kormányzat érdekeivel.

A változékony élelmiszer- és gázárak nélkül a Fed által preferált mérőszám szerint a maginfláció a harmadik negyedévben 2,4 százalékos éves ütemre lassult. Ez a második negyedévi 3,7 százalékról közel három éve a leglassabb ütemű csökkenést mutatja.

A cél minden főbb inflációs mutatóban 2 százalék.

A gazdasági fellendülésnek viszont hagyományos velejárója, hogy megjelenik a kereslet, az pedig emeli az árakat.

Hogy lehet így tankolni?

A nyersolaj az idei mélypontról több mint 30 százalékkal emelkedett, ami a főbb energiaimportőrök - köztük Japán, India, Dél-Korea és Németország - számára magasabb költségeket eredményezett, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja gazdasági növekedésüket – áll a Morgan Stanley összegzésében.

A kérdéskört már a korábbiakban is többet boncolgattuk.

A jelek összességében tehát a további áremelkedés irányába mutatnak. Ugyanakkor a mostani árszintek a nagy termelő országok számára kecsegtetőnek számítanak, így az sem elképzelhetetlen, hogy egyes szereplők szeretnék ezt kihasználni és növelnék a kitermelésüket. A közel-keleti régióban azonban most elsősorban arról szólnak a hírek, hogy az arab országok Izraellel állnak szemben - írtuk elemzésünkben.

Emellett számos gazdaság, többek között Ázsiában és Latin-Amerikában, nagy összegű dollárhitelt vett fel. Ha a valutájuk gyengül a dollárral szemben, az adósságok visszafizetése drágábbá válik.

A feltörekvő piacokat és más gazdaságokat érő kettős csapás súlyosan érintheti a globális gazdasági növekedést, amely a becslések szerint 2024-ben javulni fog, de könnyen lehet, hogy csalódás lesz a vége, és volatilitást okozhat a piacokon.

A régiós összehasonlításban három országban láthatunk látványosan olcsóbb benzinárakat, Lengyelországban, Romániában és Bulgáriában, a többi helyen csak kisebb differencia tapasztalható. A magyarországi árak ugyanakkor ezeknél magasabban vannak, bár az osztrák szinttől legalább elmarad.

Az előző héten nagyot csökkentek a nemzetközi olajárak – közli a holtankoljak.hu üzemanyaginformációs portál. A Brent és a WTI árfolyama is folytatta értékvesztését.

Az egyik legfontosabb gyengítő tényező a dollár erősödése lehet, az amerikai fizetőeszköz erősödése rendre az olaj árának csökkenését okozza.

Hosszabb távon is erős dollárral számolhatunk.

Az izraeli háború kapcsán minden jel arra mutat, hogy kevés az esély a helyzet eszkalációjára, az USA és Európa is igyekszik meggátolni a Gázai övezet Izrael általi elfoglalását, a túsztárgyalások pedig sikeresen haladnak.

Október 23. és 29. között a Brent hordónkénti ára nem változott jelentősen, 89 dolláron nyitott és zárt. A dollár erősödése a forinttal szemben pedig nem volt jelentős, alig 1 százalékot gyengült a forint az elmúlt héten.

A jelenlegi árfolyam 363,17 a dollár-forint kereskedésében. A Magyar Nemzeti Bank középárfolyama 362 körül van, utóbbi nem másodpercre pontosan követi a napi kereskedést.

A holtankoljak.hu a következő héten az üzemanyagárak esetében nem számít drasztikus változásra, akár néhány forintos csökkenés is lehet.

Jöhet a gáncs

A Fed november első napján kamatdöntő ülést tart, ahol reflektál is a számos tényezőre, amit figyelembe kell venniük.

A piacok több kamatdöntést már nem várnak, amelyek jelentősen felbolygatná a dollárpicaot, egyben az olajárat.

Egyben az USA-val szembenálló felek, aktuálisan Oroszország és Kína aktívan tesznek a dollár jelentőségének csökkentése érdekében.

A Fed ilyen körülmények között kell döntése mellett iránymutatást is adnia a piacoknak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!