4p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.

 • A fronton a friss katonai térképek szerint több ponton kisebb területeket foglalt el az orosz hadsereg, miközben máshol sok áldozattal járó hiábavaló támadásokat indít. Az oroszok április második hetében is négyszer több katonai járművet vesztettek, mint a védekező ukránok.
 • Egy orosz dróntámadás károkat okozott Dnyipropetrovszk megyében az elektromos rendszerben, április 16-ára virradó éjszaka – jelentette az Ukrenergo áramszolgáltató. Néhány fogyasztó áram nélkül maradt.

Újabb csapások az ukrán városokra
Újabb csapások az ukrán városokra
Fotó: MTI/EPA

 • Ukrajna házon belül fog gyártani ezer kilométer hatótávolságú Neptun cirkáló rakétákat, amelyek eddigi változataival hadihajókat támadott a Fekete-tengeren. A földi indítású eszközökkel ennek nyomán célkeresztbe vehetik a Kercsi hidat, ami az orosz utánpótlási vonalak legérzékenyebb pontja.
 • Hónapokon át tartó halogatás után Mike Johnson az amerikai képviselőház elnöke végre tárgyal az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dollár keretösszegű támogatásról a Fehér Házzal. A politikus pénteken találkozik Donald Trump volt elnökkel, hogy egyeztessen az ügyben. Trump izolacionalista politikát folytatna, ha nyerne az őszi elnökválasztáson. Azt állítja, hogy tárgyalásokon keresne megoldást a háborúra.
 • Megugrott az orosz állampolgárok menekültstátusz iránti kérelme Franciaországban, Németországban és az Egyesült Államokban. A nyugati politikai elit még mindig nem tudja, hogy veszélyként vagy hasznos bevándorlóként tekintsen az oroszok kérelmezőkre.
 • A nyugati vállalatoknak szabni kellene egy határidőt, amin túl semmilyen kereskedelmi tevékenységet nem folytathatnak orosz partnerekkel a gazdasági szankciók hatásossága érdekében – mondta Timothy Ash közgazdász-történész, Kelet-Európa szakértő. Szerinte a korlátozásokat az Észak-Korea elleni intézkedésekhez hasonlóan hosszabb ideig fenn kell tartani, hogy az oroszok ne legyenek képesek újjászervezni, s ezzel egy új agresszióra képessé tenni a hadseregüket.  Vlagyimir Putyin rendszere egyre inkább a náci Németországra hasonlít, ezért aki a nemzetközi kapcsolatok normái, szabályai szerint játszik az orosz államfő ellen, az veszíteni fog – véli a szakértő. A nem szabályszerű játék egyik lépése lehet, hogy a nyugati bankokban zárolt orosz forrást fel kell használni Ukrajna támogatására.
 • Az ukrán kormány az elmúlt időszakban önkénteseket toborzott a hadseregbe. Egyebek mellett azzal igyekezett meggyőzni a fiatalokat, hogy ha megsebesülnek, akkor megfelelő ellást kapnak. Ezeket az ígéreteket egy erős marketingcsapat támogatja a tudósításaival, amelyekkel igyekszenek bizonyítani, hogy betartják az ígéreteket – mondta Maxim Tucker, a Times munkatársa, aki nemrégiben Ukrajnában járt. A társadalom elöregedése miatt szűk a huszonéves korosztály, miközben ahogy a háború eltávolodott Kijevtől, úgy gyengült a fiatalok motivációja a katonáskodásra.
 • Részlegesen összeomlott a délnyugat-szibériai Tom folyó gátja Tomszk városában – jelentette be a város polgármestere Dmitij Mahinya. A jégolvadás idén nagy esőzésekkel párosul Oroszországnak ezen a részén, ami súlyos áradásokat okoz.
 • Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság összehangoltan szigorította az Oroszországból származó fém nyersanyagok importját. Ez érinti az alumínium, a réz és a nikkel bevitelét. Korlátozták az orosz forrású fémek kereskedését a két ország tőzsdéin is. Eközben Kínába hulladék címen importálnak orosz rezet, hogy elkerüljék a nyugati szankciókat.
 • Az orosz hatóságok letartóztatási parancsot adtak ki az emigrációban élő Darja Szerenko feminista költő ellen – adta hírül a független Mediazona hírportál. Az nem derült ki, hogy mivel vádolják a 41 éves politikai aktivistát.
 • Az orosz „igazságügyi” minisztérium külföldi ügynöknek minősítette a BBC két fiatal oroszországi tudósítóját, Aszja Kazancevát és Ilja Barabanovot. A brit sajtóorgánum határozottan elítélte munkatársai megbélyegzését, ami ugyan bizonyos értelemben dicsőségnek számít, ám lehetetlenné teszi az újságírók munkáját.
 • Oroszország Novoszibirszki régiójában megtiltották, hogy a külföldi vendégmunkások taxit vezessenek, dohányárukat vagy italokat árusítsanak. A kormányzó rendelete értelmében a helyi vállalatoknak 60 napon belül el kell bocsátaniuk bevándorló alkalmazottaikat. A lépést a moszkvai terrortámadással indokolják.

Források: Guardian, Moscow Times, BBC, Times Radio

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!