2p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nagyon óvatosan kell megfontolni a következő lépéseket Izraelnek és Iránnak, mert nagyon közel sodródott a térség egy igazi háborúhoz.

Komoly eszkalációt jelent Irán közvetlen, saját területéről indított támadása Izrael ellen - írja laptársunk, a szintén a Klasszis Médiához tartozó Privátbankár külpolitikai szakértője, Káncz Csaba hétfő reggeli elemzésében.

Kérdés, hogy mi lesz Izrael válasza. A The Economist értesülése szerint Tel-Aviv katonai lehetőségei között szerepel, hogy drónokat indít Irán ellen, és nagy hatótávolságú légicsapásokat mér Iránra, esetleg katonai bázisokra vagy nukleáris létesítményekre. Az általában jól értesült Axios viszont úgy tudja, hogy Biden elnök tegnap hajnalban telefonon közölte Netanjahuval, hogy az Egyesült Államok nem fogja támogatni az Irán elleni izraeli ellentámadást.

Az izraeli haderő és az amerikai haderő helyzetértékelő ülése - még az iráni támadás előtt. Az Egyesült Államok nem akar eszkalációt, de visszatarthatja ez Izraelt?
Az izraeli haderő és az amerikai haderő helyzetértékelő ülése - még az iráni támadás előtt. Az Egyesült Államok nem akar eszkalációt, de visszatarthatja ez Izraelt?
Fotó: Twitter/IDF

Irán látszólag befejezettnek tekinti az ügyet, bejelentették, hogy "nem áll szándékukban" folytatni a hadműveletet, kivéve ha "a cionista rezsim reagál".

"Teherán Izrael elleni csapása stratégiai okokból is ered. A mai Közel-Keleten, amikor az Egyesült Államok megpróbál kivonulni a térségből, hogy a kínai kihívásra koncentráljon, Izrael az egyetlen ország, amely képes szembeszállni Irán hegemón törekvéseivel. Egyetlen arab ország sem tud ellenállni a növekvő perzsa hatalomnak. Az arab államok súlyos belpolitikai problémáktól szenvednek, és nincs meg a katonai és politikai képességük ahhoz, hogy szembeszálljanak a forradalmi Iránnal"

- fogalmaz Káncz Csaba, hozzátéve, hogy Irán nem akar nyílt háborúba keveredni Izraellel, és/vagy az Egyesült Államokkal.

A háttérben az orosz-iráni közeledés árnyát is fel lehet fedezni, de kérdés, hogy Moszkvának mennyire érdeke a további eszkaláció, illetve hogy milyen valódi befolyása van Teheránra.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!