<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

"Nincs miről tárgyalnunk", mondta a magyar delegáció látogatásáról a finn parlament külügyi bizottságának alelnöke.

A 444 vette észre, hogy a finn parlament külügyi bizottságának alelnöke, Erkki Tuomioja nyilatkozott a Demokraatti című finn lapnak a NATO-csatlakozás ügyében hamarosan Svédországba és Finnországba látogató magyar delegációról.

"Nincs miről tárgyalunk a küldöttséggel és nincs mit megmagyaráznunk"

- mondta a politikus, aki korábban 2000 és 2007, valamint 2011 és 2015 között is finn külügyminiszterként szolgált. Tuomioja azt is kijelentett, hogy a küldöttséget ő nem a magyar parlament, hanem az Orbán Viktor vezette Fidesz pártküldöttségének tekinti.

A magyar küldöttség kizárólag kormánypárti politikusokból áll majd hiszen Hende Csaba mellett Győri Enikő, Németh Zsolt és Schaller Baross Ernő lesznek a tagjai, és célja elméletileg az lenne, hogy eloszlassa a kormánypárti kéviselők váratlanul, Orbán Viktort is meglepő módon felmerült "aggodalmait" a NATO bővítésével kapcsolatban. A kormány az elmúlt hetekben elsősorban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszteren keresztül többször is hangot adott annak az álláspontjának, hogy svéd és finntisztviselők "hazugságokat terjesztenek" a magyar jogállamiság vagy éppen a sajtószabadság állapotáról.

Az uniós döntéshozók körében elterjedtnek tűnik az az álláspont, miszerint Orbán Viktor a svéd és finn csatlakozásra adott magyar jóváhagyás késleltetésével igyekszik jobb pozíciókat elérni a befagyasztott uniós források ügyében zajló tárgyalásokon, ám ez a taktika egyelőre nem látszik célravezetőnek.

Erre utalnak Matti Vanhanen, a finn parlament elnökének szintén a Demokraatti által idézett szavai is.

"Nem látok kapcsolatot a NATO-bővítés folyamata és a Magyarországnak szánt EU-s források befagyasztása között. Ez két teljesen külön szervezet, az Unióban az Európai Bizottság felügyeli e kérdéseket."