2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az uniós pénzek kifizetését kérné a magyar kormány a svéd és finn NATO-csatlakozás megszavazásáért cserébe, de nem valószínű, hogy sikerrel fog járni.

A Politico mai uniós hírlevelében sorra veszik a magyar kormány tagjainak megszólalásait Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának ügyében abból az alkalomból, hogy a magyar Országgyűlés ma kezdi a kérdés tárgyalását.

Idézik Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető és Orbán Viktor ezzel kapcsolatban tett kijelentéseit is, amelyek mind arra utalnak, hogy a magyar kormány a svéd és a finn vezetés a magyar jogállamisággal kapcsolatos problémák ügyében képviselt álláspontjának puhulását várná el a két ország NATO-csatlakozásának támogatásáért cserébe.

A Politico forrásai szerint azonban Orbán Viktor zsarolása ezúttal nem fog eredménnyel járni. Egy svéd tiszviselő véleménye szerint nem meglepő, hogy Magyarország újra ilyen taktikával próbálkozik, azonban nem tartja valószínűnek, hogy ez eredményre fog vezetni, mert

"mindenki belefáradt már ezekbe a zsarolási próbálkozásokba"

az uniós intézményeknél. A tisztviselő azt is kiemelte, hogy a jogállamiság kérdése nemcsak Svédország vagy Finnország, de más EU-tagok számára is fontos: Belgium, Luxemburg és Hollandia is elkötelezett abban, hogy a jogállamiság helyreállítását és fenntartását az EU-integráció sarkalatos pontjaként, elvi szinten kezelje. "Franciaország és Németország is sokkal erőteljesebben áll ki ebben a kérdésben" - tette hozzá a svéd tisztviselő, aki azt is elmondta, hogy a kezük egyébként is meg van kötve, hiszen a források folyósítása előtt az Európai Bizottság és az Európai Parlament is megvizsgálja, hogy valóban tett-e érdemi lépéseket a kifogásolt ügyekben a magyar kormány.

Megszólaltatott egy uniós diplomatát is a Politico. aki szerint úgy számolnak, hogy Magyarország március végéig igent mond a két állam NATO-csatlakozására.

A diplomata szerint Orbán "gyenge leosztást próbál megjátszani" a jóváhagyás késleltetésével. Valóban megengedheti magának Magyarország, hogy még több, elméletben a szövetségesének számító országot idegenítsen el magától, köztük az Egyesült Államokat? - tette fel a kérdést a diplomata.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!