3p

Az új szerb kormány névsorából súlyos dolgokat lehet kiolvasni.

Nem újdonság, hogy a magyar kormányfővel kiváló viszonyt ápoló Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök Moszkvával és Pekinggel is jó viszonyt tart fenn, azonban a szintén a Klasszis Médiához tartozó laptársunk, a Privátbankár oldalán megjelent írásában a lap állandó külpolitikai szakértője, Káncz Csaba azt írja, hogy az új szerb kormány névsora arról árulkodik, a szerb vezetés még inkább ebbe az irányba fordul a továbbiakban.

Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt és ez egy nehéz időszak kezdetét jelzi a nyugati kapcsolatokban. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Bár a parlamenti választásokat 2023 decemberében tartották, a választási csalás elleni tömeges utcai tüntetések és a választási szabálytalanságok nemzetközi elítélése késleltette az új kormány megalakulását.

A választásokkal és Belgrád külpolitikájával kapcsolatos európai parlamenti bírálatok nyilvánvaló visszautasításaként több új szerb miniszter is oroszbarátnak vallja magát és szerepelnek az amerikai szankciós listán.

Az új belügyminiszter az előző kormány határozottan oroszbarát külügyminisztere, Ivica Dacic lett. Aleksandar Vulinból miniszterelnök-helyettest faragtak. Vulin a szerb hírszerző szolgálat, a Biztonsági Hírszerző Ügynökség (BIA) volt igazgatója, amelyet az Egyesült Államok szankcionál a "transznacionális szervezett bűnözésben, illegális kábítószerrel kapcsolatos műveletekben és a közhivatallal való visszaélésben való részvételéért".

Azzal is vádolják, hogy politikai programját és személyes érdekeit "a nyugat-balkáni béke és stabilitás rovására" mozdította elő, hozzájárulva az orosz felforgatáshoz a régióban. Vulin az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kitüntetését és Vlagyimir Putyin orosz elnök "Barátsági Rendjét" is megkapta korábban.

Egy másik, Washington által szankcionált tisztviselőt, Nenad Popovicsot tárca nélküli miniszterré nevezték ki. Az amerikai pénzügyminisztérium szerint Popovics oroszországi vállalkozásait arra használja, hogy "sikkasztás és adócsalások" révén meggazdagodjon, és szoros kapcsolatokat ápol a Kreml magas rangú vezetőivel.

Káncz Csaba arra is felhívja a figyelmet, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök budapesti látogatása előtt Belgrádban járt, és ott is számos együttműködési megállapodást írtak alá a felek.

További részletek a Privátbankár oldalán>>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!