3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Dióhéjban, mi történt, amíg Ön aludt.

  • Az ukrán erők visszafoglalták a taktikailag fontos Kliscsijivka falut a legfontosabb frontváros, Bahmut közelében – közölte Volodimir Zelenszkij, ami Ukrajna második jelentős sikere lenne három napon belül. Az ukrán hadsereg közlése szerint az ukrán erők Bahmuttól délre fokozatosan nyomulnak előre, és kényszerítik visszavonulásra az oroszokat állásaikból. Az ukrán keleti haderőcsoport szóvivője egy vasárnapi tévéműsorban azt mondta, hogy több mint ötvenezer orosz katona tartózkodik jelentős haditechnikai felszereléssel a Donyeck megyei Bahmut térségében.
  • Oroszország eközben azt közölte, hogy vasárnap 13 ukrán dróntámadást vert vissza a Krím-félszigeten, valamint Moszkva külső részein és két határvidéken.
  • Ukrajna több támadást tud majd végrehajtani orosz hajók ellen – mondta a Reutersnek egy ukrán miniszter, aki kulcsszerepet játszott az ország dróniparának felépítésében, miután a közelmúltban tengeri rajtaütéseket hajtottak végre. „Több lesz a drón, több támadás és kevesebb orosz hajó lesz. Ez biztos” – mondta Mikhajlo Fedorov, a digitális átalakulásért felelős miniszter.
  • Kína külügyminisztere, Wang Yi hétfőn négynapos oroszországi látogatást kezd biztonsági tárgyalások céljából – közölte az ázsiai ország külügyminisztériuma.

Jó hírekről számolt be Zelenszkij. Fotó: president.gov.ua
Jó hírekről számolt be Zelenszkij. Fotó: president.gov.ua

  • Észak-Korea képes lehet növelni Oroszország tüzérségi hadianyag-ellátását az ukrajnai háborúban, de nem valószínű, hogy ez nagy változást fog okozni – mondta a legmagasabb rangú amerikai katonatiszt, amikor Norvégiába érkezett a NATO-találkozókra. Mark Milley, az amerikai hadsereg tábornoka, a vezérkari főnökök elnöke szerint Kim és Putyin közelmúltbeli találkozója valószínűleg arra készteti Észak-Koreát, hogy szovjet kori 152 milliméteres tüzérségi lövedékeket szállítson Moszkvának. De azt mondta, hogy még nem világos, hányat és milyen hamar. Kim Dzsongun észak-koreai vezető vasárnap páncélvonatán indult haza Oroszország távol-keleti Primorye régiójából a vasútállomáson tartott búcsúi ceremónia után – közölte a RIA orosz állami hírügynökség.
  • Új kérdésekkel néznek szembe az amerikai olaj- és gázipari multinacionális vállalatok az Oroszországgal folytatott kereskedelmével kapcsolatban, miután az orosz vámnyilvántartások szerint több mint 7,1 millió dollár értékben, a Halliburton által gyártott berendezést importáltak az országba azóta, hogy az bejelentette az oroszországi tevékenységének befejezését. Tavaly szeptemberben a Halliburton, a világ egyik legnagyobb olaj- és gázkutatási termék- és szolgáltatásszolgáltatója eladta az oroszországi irodáját a helyi menedzsmentnek, miközben az összes amerikai vállalatot nyomás alá helyezték, hogy Ukrajna megszállása után hagyják abba a kereskedelmet.
  • Az Egyesült Államok jövő héten újabb segélyt szavaz meg Ukrajnának – közölte Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó azt követően, hogy bejelentette, Joe Biden jövő csütörtökön fogadja Zelenszkijt a Fehér Házban. Az ukrán vezető várhatóan mindkét politikai párt kongresszusi vezetőivel is találkozik.

(The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!