4p

A december 14-15-ei EU-csúcson a magyar miniszterelnök újra bedobta egy régi szokását. 

Az Orbán Viktor általi, az 50 milliárd eurós támogatási csomag megvétózásától hangos, Ukrajna számára azonban összességében még így is sikeresnek nevezhető EU-csúcs egy másik emlékezetes pillanata is a magyar miniszterelnökhöz kötődik.

A csúcstalálkozó egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó pillanata ugyanis az volt, mikor Orbán Viktor – régi szokásához híven – kezet akart csókolni Evika Silina lett miniszterelnöknek, aki mélységes undorral vette mindezt tudomásul.

Silina ezt egyébként nem is titkolta, közösségi oldalán a fotóról készült, „ha egy tekintet ölni tudna”-kommentárral ellátott mémet újra megosztotta, hozzátéve, hogy ez az EU-csúcs legforróbb képe.

Orbán Viktor és a női kezek

A lett miniszterelnök ügyesen kezelte a kézcsókot, amely a magyar kormányfő diplomáciai fegyvertárának elmaradhatatlan fegyverének tűnik, ennek megítélése sosem volt fényes. 2011-ben az akkori budapesti amerikai nagykövet, Eleni Tsakopoulos-Kounalakis láthatóan egyáltalán nem vette rossz néven, 2023 júniusában viszont Maia Sandu, Moldova elnöke gyakorlatilag elhúzta a kezét, így megakadályozva, hogy a kézfogásból kézcsók legyen. 2019 nyarán pedig Ursula von der Leyen utasította el hasonlóképpen a gesztust, az Európai Bizottság frissen megválasztott elnökeként.

Maia Sandu nemet mondott:

A kormányfő számára minden bizonnyal Sandu elutasítása is kínos lehetett; a legcsúnyábban azonban 2013-ban járt, amikor Indiában járva kezet akart csókolni Sonia Gandhinak, az Indiai Nemzeti Kongresszus Párt elnökének, aki ezt határozott mozdulattal utasította el. A hvg.hu akkori cikkében megkérdezte erről Görög Ibolya protokollszakértőt, aki súlyos hibának nevezte azt, hogy valaki Indiában megérintsen egy idegen nőt.

Orbán Viktor régi szokása a kézcsókos köszöntés. Fotó: Depositphotos
Orbán Viktor régi szokása a kézcsókos köszöntés. Fotó: Depositphotos

A „kézcsók-skála” szélső végpontjaitól eltekintve azonban kimondható, hogy az elmúlt 12-13 évben a nemzetközi és európai politikusnők elég jelentős része megtapasztalta Orbán kézcsókjait – és egyáltalán nem vette mindenki rossz néven azt: például Angela Merkel volt német kancellár és Sanna Marin volt finn miniszterelnök is mosolyogva fogadta a gesztust.

Mi a baj a kézcsókolgatással?

Maga a kézcsók hagyománya Közép--és Kelet-Európában vitathatatlanul létezik, így ebből a szempontból a miniszterelnök cselekedete nem tűnik kiugróan szokatlannak; hiszen Magyarországon a hétköznapokban is – igaz, ritkán – de előfordul, hogy egy férfi hasonló gesztusra szánja el magát egy nő üdvözlésekor.

A probléma sokkal inkább abban mutatkozik meg, hogy egy nemzetközi diplomáciai eseményen, vagy hivatalos politikai találkozókon a kézcsók olyan benyomást kelt, mintha a magyar miniszterelnök nem elsőként egy másik állam, vagy egy nemzetközi testület vezetőjeként üdvözli tárgyalópartnereit; hanem női mivoltukban. Ez pedig egyes vélemények szerint megkérdőjelezi, hogy mennyire tekinti őket egyenrangú partnernek.

Összességében arra kevés esélyt látunk, hogy Orbán Viktor a közeljövőben el fogja hagyni ezen szokását. Az azonban mindenképpen jelzésértékű, hogy a magyar politika első embere mélységesen ragaszkodik egy olyan szokáshoz, amely a nyugati világban archaikussá, és szexista hangszínűvé vált.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!