3p

Érdekes estéje volt csütörtökön Orbán Viktornak – de mit gondolnak a nemzetközi szereplők?

Ahogy arról cikkünkben is írtunk, a magyar miniszterelnök Ukrajna EU-s csatlakozási tárgyalásainak elindítását nem vétózta meg, hanem végül kivonult a teremből, és távollétében szavazta meg a többi tagállami vezető a lépést. Ezzel szemben az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós, további támogatási csomagot megvétózta, így a kérdésben a jövő évben folytatódnak a tárgyalások. A Politico cikkében idézett Orbán Viktor két lépésével kapcsolatos reakciókat.

Már januárban?

Mark Rutte, leköszönő holland miniszterelnök már csütörtök délelőtt, az EU-csúcsra érkezve is megemlítette a magyar álláspontot, akkor egyebek mellett úgy fogalmazott, hogy az Ukrajnával kapcsolatos döntéshozatal blokkolása Magyarországnak is nagy kárt okozna. Szerinte a kérdés nem az volt, hogy meg lehet-e győzni Magyarországot, hanem az, hogy mit lehet közösen tenni azért, hogy megállapodás szülessen egy biztonságos Európa érdekében.

Rutte álláspontja a cikk szerint lényegesen nem változott a támogatási csomag megvétózása után sem, újságíróknak nyilatkozva péntek reggel kijelentette, optimista afelől, hogy már januárban megszülethet a megállapodás.

Felemás eredményt hozott a csütörtök este Orbán Viktornak. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Felemás eredményt hozott a csütörtök este Orbán Viktornak. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Kettő már nem fért volna bele

Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor végül csak az egyik kérdésben engedett, a portálnak névtelenül nyilatkozó, a tárgyalások tartalmát tekintve tájékozott tisztviselő így értékelte a helyzetet:

két engedmény egy csúcstalálkozón túl sok lett volna ahhoz, hogy otthon, Magyarországon eladja.

A cikk emlékeztet, Olaf Scholz német kancellár meglepő, de előre egyeztett lépése, amellyel azt javasolta, hogy a miniszterelnök a szavazás idejére távozzon a teremből, garantálta annak sikerét, hogy a távollétében egyhangú döntés születhessen.  Egy meg nem nevezett uniós diplomata ezzel kapcsolatban kijelentette:

egy olyan kis ország, mint Magyarország, politikailag nem sokat tehetett, hogy valóban megakadályozzon egy ilyen fontos döntést.

Mindez persze nem akadályozta Orbán Viktort abban, hogy már csütörtök esti videójában, valamint a péntek reggeli, szokásos rádióinterjújában is vehemensen kritizálja a másik 26 tagállamának döntését, hangoztatva a kormány azon álláspontját, miszerint „Magyarország nem akart részese lenni ennek a rossz döntésnek”.

Nem kapott semmi pluszt

A beígért vétó elmaradása mellett sokakban felmerült a kérdés, hogy mit kaphatott a magyar kormány mindezért: a Politico cikke szerint úgy tűnik, hogy csütörtökön Orbán Viktor önként, magától lemondott az Ukrajnával kapcsolatos vétójogáról.

Az uniós vezetők és diplomaták tagadták, hogy a miniszterelnök bármilyen kompromisszumot kapott volna azért, hogy a kulcsfontosságú pillanatban elhagyja a termet – már persze ha nem számolunk azzal a 10,2 milliárd eurós forrásrészlettel, amelyet az Európai Bizottság szerdán oldott fel. Ezzel pedig tulajdonképpen ki is derült, hogy mekkora volt az árcédula a magyar vétón.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!