4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Erőseket mondott Szergej Sojgu orosz miniszterről Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő, aki úgy látja, hogy az uniós szankciópolitika esetleges erősödése Magyarországnak is rosszul jöhet. 

  • Az orosz légvédelem tévedésből előtt egy Szuhoj vadászbombázót a Krím félsziget felett. Az orosz légierő Szimferopol mellett a belbeki repülőtéren állomásoztat számos ilyen repülőgépből álló egységet.

Szergej Sojgu orosz hadügyminiszter Ukrajna „legnagyobb szövetségese” jelenleg, mert teljesen inkompetens ezen a poszton – mondta Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő. Csak azért tarthatja meg a miniszteri bársonyszéket, mert több évtizede Vlagyimir Putyin szoros szövetségese. Egyébként az elmúlt évtizedben személyesen lopta el a katonai fejlesztési kiadások harmadát, további harmada pedig az emberei zsebében landolt – állítja Zeihan. Szerinte rövid távon akár tengeri blokáddal lehetne garantálni, hogy Oroszország ne legyen képes olajat eladni a világpiacon – folytatta az elemző. Ezt az európai országok nem akarják meglépni, mert van néhány ország, amely függ az orosz olajtól és gáztól. Az idei év második felére azonban Magyarország maradhat az egyetlen ilyen állam. Ezért az EU megerősítheti az Oroszország elleni szankciópolitikát, mert ha erre hasonlóan reagál a Kreml, akkor jó eséllyel csak Magyarország kerülne bajba. Szerinte megvan a veszélye, hogy a budapesti kormány elvesztheti uniós szavazati és ezzel vétójogát.

  • A orosz hadsereg kisebb taktikai sikerei ellenére nem vár jelentős területi nyereségeket orosz részről George Barros, az amerikai ISW katonai kutatóintézet Oroszországgal foglalkozó kutatócsoportjának vezetője. Ennek persze az a feltétele, hogy az ukrán katonaság hozzájut a kellő nyugati fegyverutánpótláshoz pozíciói tartása érdekében. Az ISW szakértői arra számítanak, hogy Avgyijivkától nyugatra nem tudnak jelentősen előretörni az oroszok. Részben rendezni kell a soraikat a város megszerzése közben elszenvedett jelentős veszteségeik után, részben az ukránok beásták magukat ezen a területen jól védhető pozíciókba.

Nem igazán tudnak előrébb menni az oroszok.
Nem igazán tudnak előrébb menni az oroszok.
Fotó: Fotó: MTI / AP

  • „Külföldi ügynöki” tevékenységgel és a „nácizmus rehabilitálásával” vádolták meg az orosz hatóságok Ruslan Aysin tatár politológus-újságírót. Aysin azt mondta a Moscow Timesnak, hogy nem lepte meg a lépés, mert szándékosan hagyta figyelmen kívül azokat a követelményeket, amelyek teljesítésével elkerülhette volna, hogy „külföldi ügynöknek” minősítsék.
  • Ukrajna sokkal több gabonát exportál a Fekete-tengeren át hajóval, mint 2023 nyarán. Januárban 5,3 millió tonna, februárban 5,8 millió tonna, márciusban 27-éig 4,5 millió tonna árut vittek ki ezen az útvonalon. Az orosz invázió előtt havonta átlagosan 6,5 millió tonna volt az ukrán tengeri gabonaexport mennyisége.
  • Ötéves csúcson volt az orosz patikákban eladott antidepresszáns gyógyszerek mennyisége 2024 első heteiben – vette át a Vedomosztyi üzleti lap a DSM Group gyógyszer-értékesítéssel foglalkozó kutatóintézet adatát. A gyógyszertárak 3,6 millió dobozt adtak el ilyen készítményekből 2,9 milliárd rubel (11,5 milliárd forint) értékben az év első 11 hetében. A DSM szakértői szerint ennek az lehet az oka, hogy az orvosok szívesebben írnak fel ilyen gyógyszereket a szovjet érában megszokott nyugtatók helyett.
  • Oroszország jelentős részén „nagy” vagy „extrém” veszélye lesz idén az erdőtüzeknek – jelezte előre a Hydrometeorological Center az időjárási és klímaadatok alapján. Egy tájvédelemmel foglalkozó civil szervezet, szakértője, Grigrorij Kukszin riasztónak tartja a prognózist, mert a tűzoltóság nincs felkészülve sem ezeknek a tüzeknek a megelőzésére, sem az oltásukra.

Források: BBC, Guardian, Moscow Times, Times Radio

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!