2p

Ez történt szerda reggelre az orosz–ukrán háborúban.

  • Az ukrán hadsereg közölte, hogy csapatai visszaverték az orosz támadásokat a front egymástól távol eső részein, és felkészültek a keleti frontvonalon fekvő, kulcsfontosságú Avgyijivka város elfoglalására irányuló újabb kísérletre.
  • Az ukrán vezérkar kedd esti jelentésében közölte, hogy erői 15 támadást vertek vissza az északkeleti Kupjanszk közelében és 18 támadást Marjinka közelében. Kilenc támadást vertek vissza Avgyijivkában és környékén, ahol Moszkva október közepén indította meg a legutóbbi hadjáratot a több közül.

Ukrán katona vizsgálja egy kilőtt orosz harckocsi maradványait egy korábbi felvételen. Avgyijivkánál tucatjával lőtték ki az orosz páncélosokat. Fotó: MTI / AP
Ukrán katona vizsgálja egy kilőtt orosz harckocsi maradványait egy korábbi felvételen. Avgyijivkánál tucatjával lőtték ki az orosz páncélosokat. Fotó: MTI / AP

  • „Az Avgyijivka elleni támadás harmadik hulláma biztosan meg fog indulni. Az ellenség a sikertelen támadások második hulláma után átcsoportosul” – mondta Vitalij Barabas, az avgyijivkai katonai közigazgatás vezetője.
  • Erős robbanás rázta meg kedden az oroszországi Rosztovi területhez tartozó Taganrog repülőterét, amely katonai repülőgépeknek ad otthont – közölték ukrán hírforrások, orosz tisztviselők és online megfigyelők.
  • Egy újonnan épített orosz haditengerészeti korvett „szinte biztosan” megsérült, miután a Krím félszigeten lecsaptak rá – közölte a brit védelmi minisztérium hírszerzési jelentésében. Az ukrán támadás november 4-én érte az Aszkold cirkálót, amely még nem állt hadrendbe. „Ukrajna azon képessége, hogy megtámadja a krími hajóépítő infrastruktúrát, valószínűleg arra készteti Oroszországot, hogy a frontvonaltól távolabb költöztesse azt, ami késlelteti az új hajók szállítását” – áll a dokumentumban.
  • Az EU várhatóan elsüti a startpisztolyt Ukrajna tagországgá válásának folyamatában, egy jelentés pedig szerdán várhatóan hivatalos csatlakozási tárgyalásokat fog javasolni. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy országa „előkészíti a következő lépéseket” a blokkhoz való csatlakozásra, többek között intézményrendszerének megerősítésével, bár elismerte, hogy Kijevnek „az uniós normákhoz való alkalmazkodása” érdekében további lépésekre van szüksége.

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!