6p

Egy esetleges tűzszüneti megállapodás eredményeként Oroszország újból erőt gyűjtene, hogy aztán újból nekimenjen Ukrajnának.

 •  Az ukrán hadsereg igyekszik kibővíteni a Dnyeper (Dnyipro) bal partján szerzett hídfőjét. Az amerikai ISW elemzőközpont szerint több száz katonát partra tudtak tenni és videók szerint kétéltű járműveik is vannak. Szakértők szerint elképzelhető, hogy az oroszok kénytelenek lesznek erőket elvonni a keleti és a déli frontról, hogy ellensúlyozzák ezt a támadást, de az ukránok helyzete nehezebb, mert nagyobb gond a hídfők fenntartásának megszervezése a folyón keresztül.

 • A világ leggazdagabb országait tömörítő G7 külügyminiszterei Japánban tartott tanácskozásukon kormányaik nevében jelezték: látják, hogy Oroszország hosszú háborúra készül Ukrajnában. Azt ígérték, hogy a közel-keleti feszültség növekedése ellenére nem fogják visszafogni Ukrajna gazdasági és katonai támogatását.
 • Az európaiaknak meg kell érteniük, hogy nem fejezhetik be ezt a háborút azzal, hogy nem adják meg Ukrajnának a kellő katonai támogatást – mondta Justin Bronk a brit RUSI védelmi kutatóintézet professzora. Oroszország lényegében átállt a hadigazdaságra. Ha egy tűzszüneti tárgyalással nyerne néhány hónapot arra, hogy feltöltse a készleteit, tovább folytathatná a háborút a korábbinál jobb pozícióból, a megszállt területekről kiindulva. Amíg az oroszok nem érzik úgy, hogy többet nyernek az agresszió befejezésével, mint folytatásával, addig nem szállnak le Ukrajnáról. Ez nem az iraki háború, ahol az egyik fél, felszámolta az ellenségét, és ezzel vége lett a reguláris csapatok összecsapásának. Bronk beszélt arról is, hogy Ukrajna két katonai célja a télen energia-infrastruktúrájának védelme, illetve akármilyen brutálisan hangzik is az orosz élő erő pusztítása lesz. Meg kell akadályozniuk ugyanis, hogy az orosz hadsereg frissen besorozottakból tartalékot építsen a front mögött. Ehhez ara kell kényszeríteniük az oroszokat, hogy folyamatosan pótolják az emberveszteséget a fronton, ahol az támadások során elesnek.

Soha nem állnak le az oroszok? - Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóiroda
Soha nem állnak le az oroszok? - Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóiroda

 • Nagyszabású kiállítás nyílt Moszkvában, amely elsősorban az ország katonai erejét hivatott dicsőíteni. A rendezvény gyakorlatilag része Vlagyimir Putyin államfő választási kampányának a 2024. tavaszi elnökválasztás előtt. A rendezvényre üzenetet küldött az elnök, amelyben arról értekezik, hogy aki el akarja pusztítani Oroszországot, az megjárja, mert az oroszok egyszerű emberek, akiket összeköt közös történelmük és testvéri barátságuk.
 • Családi lottóval erősít rá az orosz kormány Vlagyimir Putyin választási kampányára az elnökválasztás előtt. Az indulók főzésben, éneklésben és más mindennapi tevékenységekben mérik össze tudásukat főként online feladatok megoldásával. A lottó végén nagy állami osztogatás várja a nyerteseket. A főnyeremény értéke ötmillió rubel (közel 20 millió forint) és számos kisebb jutalmat is szétosztanak. Az indulók száma több mint 400 ezer, köztük 70 ezer család. Putyin várhatóan hivatalosan is hamarosan bejelenti indulását a jövő márciusi elnökválasztáson.
 • A súlyos beteg Vlagyimir Putyin valójában a környezetében lévő klikk bábja, amely addig tartja hatalmon, amíg az érdeke ezt kívánja – osztotta meg véleményét a Times Radio videósorozatának nézőivel Chris Parry, a brit haditengerészet nyugdíjas ellentengernagya. Parry a falklandi háborútól kezdve számos tengeri hadműveletben részt vett. Szerinte a legfelsőbb katonai vezetők, Szergej Sojgu védelmi miniszterrel és Valerij Geraszimov vezérkari főnökkel az élen, egyes üzletemberek és a szentpétervári maffia irányítja Oroszországot. Putyin hasznos nekik, mert népszerű az oroszok körében. Ezért tolják előre maguk előtt például azzal is, hogy újraválasztatják az ország államfőjének.
 • Az orosz hadsereg 2023 októberéig 385 ezer embert sorozott be – állítja az erről szóló hivatalos közlemény. A kormány nem közöl adatokat arról, hányan vesztették életüket az Ukrajna ellen indított háborúban, de bármely ezzel kapcsolatos becslés több tíz ezerre teszi az elesettek számát. A sorozók magas fizetés és szociális juttatások ígéretével igyekeznek megédesíteni a fiatal férfiaknak a katonai szolgálat keserűnek ígérkező ízét.
 • Az orosz-kínai kereskedelem értéke 2023-ban elérheti a 220 milliárd dollárt. Ez azt jelentené, hogy tíz százalékkal magasabb lenne Moszkva előzetes várakozásánál – jelentette be Ruszlán Davidov, az orosz vámhivatal vezetője. A kínai vámadatok szerint január és szeptember között 176,4 milliárd dollár volt a két ország külkereskedelmi forgalmának értéke, ami majdnem 30 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest. Az éves adat a kínai forrás szerint 2022-ben 190 milliárd dollár volt. 
 • Az ukrán hatóságok korrupció vádjával letartóztatták Olekszij Reznyikov volt védelmi miniszter egyik korábbi helyettesét. A vád szerint a katonák rossz minőségű téli ruházatának beszerzését dézsmálta meg.
 • Csak most derült ki – természetesen nem hivatalos forrásokból –, hogy TASZSZ volt vezetőjét, Szergej Mihajlovot azért mentették fel július elején, mert a hírügynökség a Kreml nézőpontjából nem megfelelően tálalta a Wagner-lázadást. Ezzel hozzájárult ahhoz, hogy az orosz vezetésről az a kép alakulhatott ki, hogy nem ura a helyzetnek. Mihajlov 2021-ben még magas állami kitüntetést kapott hűséges szolgálataiért. Utóda Andrej Kondraszov, Vlagyimir Putyin egyik korábbi kampányszóvivője lett.
 • A drónokat gyártó orosz Flyseegaro bejelentette, hogy összeszerelő üzemet nyit Üzbegisztánban. A közlemény szerint a mezőgazdaságban használatos pilóta nélküli repülő eszközöket fognak elállítani. Állítólag alkalmatlanok katonai felhasználására. A beruházásra öt év alatt 80 millió dollárt költenek.
 • Oroszország olimpiai bizottsága fellebbezett a Sportdöntőbíróságnál (CAS) a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése ellen, amellyel felfüggesztették tagságát a testületben. A NOB az Ukrajna területi egységét megsértő agresszió és az ukrán területek Oroszországhoz csatolásáról szóló parlamenti döntés miatt mutatott ajtót orosz tagszervezetének.
 • A jakutföldi vezetés betiltotta a halloweeni fesztiválokat a régió iskolában – derült ki a helyi média tudósításából. A régió oktatási felügyelete azt ajánlja az igazgatóknak és a tanároknak, hogy ezek helyett a diákok szellemi-morális értékeiket, hazafiasságát erősítő, a történelmi hagyományokat felelevenítő rendezvényeket tartsanak.

BBC, Guardian, Moscow Times, Times Radio

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!