3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Folytatódnak a harcok Harkivnál. Augusztustól pedig teljesen más világ jön a rubelnél.

  • A Harkivtól északra lévő Vovcsanszkban a háborút követő bloggerek szerint körülbelül négyszáz orosz katona eshetett  csapdába egy gyár területén, ahol bekerítették őket. A napok óta tartó harcokban drónok segítségével kaptak utánpótlást, ám a bloggerek beszámolója szerint az ukránok elektronikus drónelhárító eszközökkel megszakították ezt a köldökzsinórt.

Folytatódnak a harcok Harkivnál
Folytatódnak a harcok Harkivnál
Fotó: MTI/AP

  • Heten, köztük két kisfiú sérült meg a Donyeck régió keleti részén lévő Nova Poltavka faluban egy oroszt támadásban – jelentették a regionális hatóságok.
  • Körülbelül ötszázan vettek rész Kijevben erős rendőri védelem alatt az első LMBTQ+ Pride-on, amit az orosz invázió kezdete óta tartottak. Katonák, nők és férfiak is felvonultak demonstrálva szolgálatukat, amit az országnak tettek.

Vlagyimir Putyin számára megalázó volt a Prigozsin-lázadás, ami megkérdőjelezte azt az imázsát, hogy kezében tartja az orosz elitet – mondta Mark Galeotti brit történész, aki társszerzője egy Jevgenyij Prigozsinról szóló, frissen megjelent könyvnek. Ezután elkövetett egy hibát: megszegte az alkut, amit Prigozsinnal kötött. Akármi is szerepelt abban, úgy döntött, hogy likvidálja a zsoldosvezért, amit repülőgép-balesetnek maszkíroztak. Az autokrata irányítású államokban a jog uralmát az helyettesíti, hogy a vezér tartja magát a megállapodásokhoz, amit az elit tagjaival köt. Ez sérült ebben az esetben, ami bizonytalanabbá teszi Putyin helyzetét.

  • Oroszország központi bankja augusztus 13-ától a jüan/rubel átváltást tekinti a benchmark valutaátváltási árfolyamnak – jelentette be a jegybank. Az indoklásból kiderül, hogy ennek a háború az oka. E szerint az elmúlt két évben jelentősen csökkent az amerikai dollár és az euró szerepe a valutapiacon. A moszkvai tőzsdén mostanában a dollárkereskedelem értéke napi egymilliárd rubel, az euróé napi 300 millió rubel, miközben a jüané nyolcmilliárd rubel – írta a CNN. Szakértők szerint ezzel az orosz gazdaság még inkább Kína vonzáskörébe kerül.
  • Kirgizisztán nagyobb bankjai felfüggesztették a pénzügyi átutalásokat Oroszországba, illetve azok fogadását Oroszországból. Ezt technikai problémákkal, a valutaárfolyamok hullámzásával és a fizetési rendszerrel kapcsolatos vitákkal magyarázzák – adta hírül az ország állami tulajdonban lévő médiája. A döntés követi az új amerikai szankciókat, amelyek a moszkvai tőzsdét is érintik, ahol emiatt egy időre felfüggesztették az euró- és a dollárkereskedést.
  • Wijnand Herinckx 40 éves holland üzletember virágzó üzletet csinál azzal, hogy márkás árucikkeket – például Nike és Lego termékeket – szállít az orosz piacra. A Reuters részben tőle magától szerzett tudomást erről. Herinckx úgy véli, nem sérti a tevékenysége az Oroszország elleni szankciókat, mert olyasmit értékesít, amit semmi sem korlátoz. A gyártók ugyan nem akarják termékeiket az orosz piacon eladni, ám ettől ő még megteheti. Orosz cége, amelynek 82 alkalmazottja van idén 35 millió euró (14 milliárd forint) bevételre számít a 2023-as 23,7 millió után

Források: Al Jazeera, Guardian, Moscow Times, Neewsweek, Times Radio, CNN

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!